Megbetegít az autónk, ha benne ülünk

Eddig mindenki úgy vélte, hogy a gépkocsik légszennyezése elsősorban a külvilágot érinti, s az utasok nem igazán érintettek. Most kiderült, hogy a kocsik súlyos betegségeket okozhatnak a benne ülőknek is.

Jóval nagyobb koncentrációban van jelen a kisméretű szálló por az autók légterében közlekedés közben, mint azt korábban becsülték. A mikroszkopikus részecskék bejutnak a tüdő legmélyebb részeibe is, és komoly betegségek kiindulásává válhatnak.

autó
Autózni jó. S eközben nem is gondolunk rá, hogy mennyi veszélyes anyag jut a járműből a tüdőnkbe

Az Atlanta Commuter Exposures (ACE) tanulmánya szerint az egészségre rendkívül veszélyes részecskék száma akár kétszerese is lehet az eddig becsült értéknek. A nagy eltérést részben az okozhatja, hogy a korábbi becslések alapját képező méréseket az út mentén elhelyezett szenzorokkal végezték, míg az új tanulmány a speciálisan az autók ülésébe telepített érzékelők által, az atlantai belváros reggeli csúcsforgalmában gyűjtött adatokkal dolgozott. A kísérlet részeként az emberi lélegzetvételt imitáló mintavételi eszközzel több mint 30 autóban, több mint 60 órán át gyűjtötték az adatokat.


A mérések arra is rávilágítottak, hogy az úgynevezett oxidatív-stressz-keltő vegyi anyagok szintén körülbelül kétszer akkora koncentrációban vannak jelen az autó légterében, mint ahogyan azt korábban becsülték. Ezeket számos szív- és érrendszeri, légzőszervi, neurodegeneratív, illetve daganatos betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe.

A PM2.5 nevű részecskék károsan befolyásolják a szív szerkezetét és rombolják funkcionális működését. Egy európai kutatócsoport igen erős bizonyítékokat talált a dízelszennyezés gyilkos hatásaira. Részletek!

A kipufogógázok vegyi összetétele még pár méteres távon belül is jelentős eltéréseket mutathat. A reggeli napszakban a melegedő aszfalt által felmelegített levegő felfelé áramlik, ami ugyancsak elősegíti a szennyező adatok légtérbe jutását. Ezért a közzétett adatok nem tekinthetők általánosan érvényesnek, de azt megmutatták, hogy a veszély mindenkire leselkedik, aki gépkocsiba száll.

Forrás: portfolio.hu

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag