Laborvizsgálat nélkül maradhat egy megye

A Veszprém megyei kórházak már nem tudják biztosítani a mikrobiológiai vizsgálatokat, a tenyészeteket valószínűleg Budapestre szállítják.

A szakemberhiány miatt július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja - írta meg hétfőn a Népszava. A lap a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz is fordult ez ügyben, amely válaszában azt írta: a Veszprém megyei kórházak mindegyike szerződést kötött működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval a klinikai mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, az ellátás folyamatos. Arra azonban nem kaptak választ, hogy pontosan mely szolgáltatóval szerződtek az intézmények.

A mikrobiológiai vizsgálatokat máshol kell elvégezni. Fotó: 123rf
A mikrobiológiai vizsgálatokat máshol kell elvégezni. Fotó: 123rf

Néhány óra alatt is változhatnak a tenyészetek

Jóval kevésbé volt nyugodt a fejleményeket illetően az Újratervezés, egy jobb orvosi kamaráért nevű csoport, amely kedd reggeli közleményében azonnali hatósági intézkedéseket sürget. A csoport egyik tagja, Lovas András intenzív terápiás orvos szerint egy megyényi ember ellátásbiztonsága került veszélybe. Szerinte a tisztifőorvos közlése nem nyugtat meg senkit, azt ugyanis továbbra sem tudni, hogy hol és milyen kapacitásokkal végzik el a vizsgálatokat.

A csoport egyik tagja úgy tudja, hogy a mintákat a fővárosba szállítják és ott elemzik ki. A hosszabb utaztatás viszont a véleménye szerint gondot okozhat, hiszen a tenyészetek akár néhány óra alatt is annyira megváltozhatnak, hogy nem nyerhető valós eredmény belőlük.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)