Koronavírus: van, ahol már levonul a 4. hullám

A koronavírus-járvány negyedik hullámának visszavonulását jelzik a legfrissebb járványügyi adatok Izraelben - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Izraeli adatok szerint a COVID-19 elleni emlékeztető oltás a korábbiaknál kevesebb mellékhatást okoz.

Legutóbb július végén, a delta vírusvariánshoz köthető hullám kezdetén mértek a keddi adatnál, 2,32-nél alacsonyabb pozitivitási arányt az újonnan teszteltek körében. A kedden elvégzett mintegy 115 ezer tesztből csupán 2502 bizonyult pozitívnak, míg augusztusban és szeptemberben ez a szám jóval magasabb volt, szeptember elején pedig a 8 százalékot is meghaladta a mutató. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban közel 1,3 millió fertőzöttet regisztrálták a hatóságok.

Izraelben csökken az új fertőzések száma, levonulóban a negyedik járványhullám
Izraelben csökken az új fertőzések száma, levonulóban a negyedik járványhullám. Fotó: Getty Images

Szerdán - augusztus közepe óta először - 600 alá csökkent a súlyos panaszokkal küzdő COVID-19-betegek számára vonatkozó napi adat. Jelenleg 35,9 ezer aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, közülük pedig 705-en vannak kórházban. A súlyos esetek száma 487, közülük 190 beteg van lélegeztetőgépen. A súlyos esetek több mint 77 százaléka oltatlanok közül került ki, és mindössze 7 százalékukat oltották be háromszor.

Véget ér a negyedik járványhullám

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére az utóbbi hetekben Izraelben lassult a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző reprodukciós ráta az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent. Jelenleg 0,78, vagyis száz új fertőzött már csak 78-nak adja át a vírust. Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a 103-as kereskedelmi rádiónak szerda reggel azt nyilatkozta, hogy egyértelmű a fertőzöttek és a betegek számának csökkenése, és ha ez a tendencia a jövő héten is folytatódik, akkor Izraelben véget ér a negyedik hullám.

A harmadik oltás jelentheti a megoldást

"Azt gondolom, hogy a harmadik, megerősítő oltás központi jelentőségű. Ez abból is látszik, hogy a súlyos betegek és a fertőzések száma a fél évnél régebben kétszer oltottak között a hullám elején jelentős volt. De ez megváltozott a hullám folytatódásakor, miután egyre többeket újra beoltottak. Ma már a súlyos betegek többsége oltatlan" - hangsúlyozta As professzor. A korábbiaknál fertőzőbb delta vírusváltozat okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábban vakcinázottak, és már részben védettségüket vesztők harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

Tavaly december vége óta a 12 évnél idősebb korosztályból 6,16 millió embert oltottak be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával Izraelben. Ez az ország lakosságának 66,23 százaléka. A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban másodszor is beoltottak számára. Először csak a 60 év felettiek, majd fokozatosan az egyre fiatalabbak körében 12 éves alsó korhatárig. A kampány nyomán eddig több mint 3,6 millióan vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 39 százalékát jelenti.

Magyarországra eddig 11,9 millió ember beoltására elegendő vakcinaadag érkezett a COVID-19 ellen.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső