Koronavírus: szigorú ellenőrzéseket vezetnek be itthon

Egy nap alatt 11-en haltak meg a koronavírus-járványban Magyarországon, ebből 4 áldozat a Pesti úti idősotthon lakója volt, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos szavai szerint hiányosságokat tapasztaltak, "sérelmet szenvedett" az egészségügyi ellátás.

Immár 58-an vesztették életüket az új koronavírus-fertőzés következtében Magyarországon, az egyikük 49 éves volt. Egy nap alatt 78 új fertőzöttet regisztráltak itthon, így 895 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Kattintson a részletekért.

Kötelező hatósági ellenőrzést rendelt el az idősotthonokra vonatkozóan Müller Cecília, mivel immár több intézményben is felütötte a fejét az új koronavírus-fertőzés. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos úgy fogalmazott, bár időben elrendelték a szükséges hatósági intézkedéseket - felvételi zárlat, kijárási és látogatási tilalom - mégis vannak hiányosságok. A Pesti úti idősek otthonáról szólva elmondta, a lakók felét már tesztelték az új koronavírusra, s a többieket, valamint az ott dolgozókat is folyamatosan szűrik az országos mentőszolgálat munkatársai. Közölte: az otthonban tapasztalt hiányosságokat felszámolták. "A megfelelő egészségügyi ellátás sérelmet szenvedett" - jelentette ki Müller Cecília, megjegyezve: ennek zavartalansága békeidőben is alapvető feltétel lenne, a járványban pedig különösen fontos.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Mint arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, az elmúlt 24 órában 78 új megbetegedést regisztráltak és 11-en vesztették életüket Magyarországon. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, az áldozatok mindegyike - köztük az életkorából adódóan nem a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó 49 éves férfi is - súlyos krónikus betegségekben szenvedett. A tisztifőorvos kiemelte, napról napra nő a gyógyultak száma, immár 94-en térhettek haza otthonaikba egészségesen. A tisztifőorvos elmondta, továbbra is Budapest és Pest megye adja az országban igazolt 895 beteg majd kétharmadát, ám a vírus bárhol jelen lehet.

Egyre nő a szabálysértések száma

Folyamatosan nő a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos magatartásszegések száma. A rendőrök eddig 5918 esetben intézkedtek, ebből 4008-nál figyelmeztetés adtak ki, 857 embert a helyszínen megbírságoltak, míg 1053 esetben szabálysértési feljelentést tettek - minderről Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa számolt be. Megjegyezte, egyetlen nap alatt 800-zal nőtt a rendőri intézkedések száma. Kiss Róbert a Budapesti ellenőrzésekről szólva közölte, 375-tel nőtt a feljelentések száma.

Az operatív törzs munkatársa arról tájékoztatott, jelenleg 15 401-en vannak hatósági házi karanténban, ám az ellenőrzések alapján itt is nőtt a szabálysértések száma. Eddig 507 embert jelentettek fel, 416 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, míg 66 fő csak figyelmeztettek. Az új koronavírus-járvánnyal összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma összesen 183-ra emelkedett, ebből 51 rémhírterjesztés, 25 közveszéllyel való fenyegetés, 44 csalás, 12 esetben pedig járványügyi szabálysértés volt az ok.

Koronavírus: katasztrófa, ami ebben a londoni kórházban történik - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció