Koronavírus: nem tudják, mi vár még az olaszokra

Mindenki azt találgatja, vajon mikor éri el tetőpontját a koronavírus-járvány Olaszországban. Az országban már egy hete elrendelték az országos karatnént, mégis napról napra nő a halálos áldozatok száma.

Olaszországban az új koronavírus-járványnak eddig mintegy 3 ezer halálos áldozata van, csaknem annyi, mint Kínában - ott nagyjából 3200-an haltak meg eddig. Az olaszok azonban most 24 óra leforgása alatt 475 halálesetet jelentettek - ez volt idáig a legsúlyosabb napi adat egyetlen országon belül. Vajon meddig súlyosbodik még ez a helyzet?

Óvatosak a becslésekkel

WHO: példátlan fenyegetés a koronavírus - kattintson!

Az észak-olaszországi genovai egyetemen járványügyi szakemberek és számítástechnikai szakértők kidolgoztak egy modellt, amely szerintük - "elfogadható hibahatárral" - eddig megbízhatónak bizonyult. A modell szerint a napi új megbetegedések tekintetében a koronavírus-járvány Olaszországban március 23-25-e körül éri el a csúcspontját - ez azonban az olaszok magatartásától is függ.

A kormány szerint legalább két hét szükséges ahhoz, hogy a március 11-én elrendelt országos karantén látható ereményeket hozzon a koronavírus-járvány megfékezését illetően. "A tetőpont elérése azonban nem jelenti azt, hogy kikerülünk a vészhelyzetből, csak azt, hogy utána lassulni kezd a járvány, és néhány nap múlva - a régiók között jelentős különbségekkel - megtelnek az intenzív osztályok" - figyelmeztetett Flavio Tonelli, a genovai egyetem komplex szimuláció tanára, aki részt vett az algoritmus kidolgozásában.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus hírek, koronavírus haláleset, koronavírus Olaszország, koronavírus tetőpont
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus hírek, koronavírus haláleset, koronavírus Olaszország, koronavírus tetőpont

Erre számítanak Lombardiában

A Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) előrejelzése szerint hat-hét nap múlva már jelentősen csökkenhet az új koronavírusos esetek száma Lombardiában, az olasz gócpontnak számító tartományban. Itt eddig mintegy 2 ezer halálesetet regisztráltak, és már március 8-a óta karantén van érvényben. Az CNR szerint a fertőzöttek számának stabilizálódása a március 25-e és április 15-e közöttre várható. "Ezek a becslések azonban különböző tényezők miatt erősen megkérdőjelezhetők, és állandóan pontosítani kell őket a rendelkezésre álló adatok és az olaszok magatartása alapján" - emelték ki.

Nagy a bizonytalanság

Jelenleg még nagy a bizontalanság, ezért az a legfontosabb, hogy fenntartsák a teljes karantént, és megakadályozzák a gócpontok kialakulását az ország középső és déli részében - magyarázta Giorgio Sestili fizikus. A Legfelsőbb Egészségügyi Intézetfertőző betegségekfőosztályának igazgatója, Giovanni Rezza szerint pedig nincs is értelme országosan a járvány tetőpontjáról beszélni és előrejelzéseket adni, mert a koronavírus-járvány "leopárdfolt-szerűen" terjed. Úgy véli, a héten még jelentősen megnőhet az esetek száma, mivel az északolasz karantén bejelentésekor tömegesen menekültek az olaszok a déli tartományok felé.

"Azok, akik az mondják, hogy március 25-e, április 6-a vagy május 15-e után a járványgörbe lefelé hajlik majd, kristálygömbbel rendelkeznek. A koronavírusra vonatkozó előrejelzések ugyanis olyanok, mint az időjárás-jelentés: 24 órán át még működnek, de 72 óra után már nem megbízhatóak" - írta meg véleményét a Twitteren Pierluigi Lopalco, a toszkánai Pisai Egyetem járványügyi szakértője.

3D nyomtatóval kórházi segédeszközöket nyomtattak Olaszországban - olvassa el a részleteket az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció