Koronavírus: nem fenyeget gyógyszerhiány

A koronavírus-járvány a jelenlegi szakaszában nincs közvetlen hatással a magyarországi gyógyszerellátásra - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden.

Szerdára már 58 főre emelkedett a hazai koronavírus-fertőzöttek száma. Részletek itt.

Az OGYÉI közleménye szerint a gyógyszerbeszerzés megfelel az igényeknek. Az ország kielégítő tartalékokkal rendelkezik, ezek a tartalékok pedig az ellátási lánc több szereplőjénél, így a gyógyszertáraknál, a nagykereskedőknél és a gyártóknál állnak rendelkezésre. A szervezet leszögezte, a hazai gyógyszertartalékok kialakítása egy esetleges járvány esetére is pontos, végiggondolt terv szerint zajlik. Magyarország inkább a túlbiztosított készletek híve, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak szigorúbb értelmezéseit szokta alkalmazni.

koronavírus, COVID-19, gyógyszertár, patika, gyógyszerhiány, OGYÉI
Az OGYÉI azt kéri, kerüljük el a pánikszerű gyógyszerfelvásárlást. Fotó: Getty Images

Hozzátették, bár itthon nem alakult ki a koronavírussal összefüggő gyógyszerhiány, a készítmények gyógyszertárakba való eljuttatáshoz időre van szükség a hirtelen többszörösére nőtt igények miatt. Emiatt a gyógyszertárakra, illetve az azokat kiszolgáló gyógyszer-nagykereskedőkre is óriási nyomás nehezedik. A nagykereskedők az utóbbi napokban - a megnövekedett gyógyszertári rendelések miatt - a szokásos mennyiség többszörösét szállították ki a gyógyszertárakhoz, egyben mindent megtesznek a gördülékeny gyógyszerbeszerzés, valamint a gyógyszertárak kiszolgálása érdekében, ezzel biztosítva az országos ellátást.

Az OGYÉI felhívta a figyelmet, hogy noha érthető, hogy mindenki szeretné szeretteit és saját magát biztonságban tudni, nincs szükség azonban többhavi tartalékolásra. Arra kérik a lakosságot, hogy ne vásároljanak a szükségesnél több készítményt, mivel az esetlegesen kialakuló pánik és megalapozatlan felvásárlás nem indokolt és mindenképpen elkerülendő ebben az esetben is. "Tekintettel arra, hogy Kínában - ami az egyik legfontosabb alapanyag-gyártó ország - lecsengőben van a járvány, ezáltal a gyártás is újraindulhat, és ez is azt erősíti meg, hogy nincsen ok pánikra, a betegek hozzá fognak jutni továbbra is a szükséges gyógyszereikhez" - olvasható a szervezet közleményében.

Milyen élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek legyenek otthon arra az esetre, ha karanténba kényszerülnénk? Olvassa el az nlc.hu vonatkozó cikkét ide kattintva !

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)