Koronavírus: már a fiatalokat oltják itthon

Mindannyiunk felelőssége, hogy oltást kapjunk, magunkat is védeni kell, nem elégséges az, ha csak mások beoltottságára számítunk - nyiltakozta a közmédiának Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Javulnak Magyarországon a járványügyi adatok, a vakcinázás pedig folyamatosan zajlik, így már minden harmadik magyar ember legalább egy védőoltást megkapott. Ettől függetlenül viszont - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - még oda kell figyelni az egyéni védekezésre, vagyis a maszkviselésre, a távolságtartásra és a higiénés szabályok betartására is - figyelmeztetett Galgóczi Ágnes. A szakember arra kérte azokat, akik még nem regisztráltak védőoltásra, hogy ezt tegyék meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Beoltanak egy férfit a koronavírus ellen. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fokozatosan lazít az ország

Az óvodások és az alsó tagozatos diákok intézményekbe való visszatérésével kapcsolatban a járványügyi osztályvezető úgy fogalmazott, hogy a kisebb gyerekek biztonsággal visszatérhetnek a jelenléti oktatásba, az intézményeket ugyanis fertőtlenítették, és három hétvégén keresztül folyt a pedagógusok oltási kampánya. Amikor pedig az új típusú koronavírus ellen beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és az oltás előrehaladtával, illetve a járványügyi adatok javulásával tovább enyhíthetnek a szigorú szabályokon - tette hozzá.

Már a fiatalabbakat oltják

Koronavírus: felerősödhet az állandó szomorúság - kattintson!

Folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkeznek Magyarországra a vakcinaszállítmányok, a koronavírus elleni immunizálási program szervezésébe és lebonyolításába pedig már a teljes egészségügyi ellátórendszert bevonták. A regisztrált 60 év felettiek mintegy 90 százaléka már be van oltva, és most már a 18 és 59 év közötti aktív korosztályt is folyamatosan hívják a háziorvosok. A szakember kiemelte azt is, hogy a Magyarországon engedélyezett és használt vakcinák hatékonyak és biztonságosak, a szakemberek pedig folyamatosan figyelemmel kísérik a napvilágra kerülő klinikai kutatási eredményeket és biztonságossági vizsgálatokat.

COVID-19: a magzatra nem, de a kismamára veszélyes - olvassa el a részleteket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: