Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket

A koronavírus-járványt övező bizonytalanság és tapasztalatlanság miatt nagyon sok szakmailag nem ellenőrzött, téves információ kering az interneten, ezeket pedig korlátlanul megoszthatja bárki a közösségi oldalain. Hogyan szűrhetjük ki a hírrengetegből a nem megbízható forrásokat?

A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett EgészségKommandó a hiteles online beteg-felvilágosítás és az egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre. Erre a koronavírus-járvány idején kifejezetten nagy szükség van. A nem megfelelő információk vagy álhírek megosztásával ugyanis rengeteget árthatunk - még akkor is, ha jó szándéktól vezérelve teszünk ki egy pánikkeltő cikket a közösségi oldalunkra. Ezért nagyon fontos, hogy vakon, alaposabb tájékozódás nélkül ne osszunk meg semmilyen tartalmat.

Mire kell odafigyelni?

Mielőtt megnyomjuk megosztás gombot egy koronavírusos hír kapcsán, érdemes átgondolni, hogy mennyire lenyomozható és megbízható az adott cikkben lévő információ. Ennek eldöntésében segíthet az EgészségKommandó alábbi infografikája.

infografika, koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus álhírek, koronavírus megbízható információ

Könnyen felismerhető álhírek

Nálunk is minden fontos információt megtalál a koronavírussal kapcsolatban - kattintson ide!

Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a koronavírusról szóló hír, amit olvasunk, mennyire van összhangban a koronavírussal kapcsolatos korábbi ismereteinkkel, illetve a többi hírforrással. Az álhírek ugyanis általában szembemennek a mainstream médiában fellelhető információkkal, és sokszor csábítóan egyszerű megoldást kínálnak az egészségügyi kérdésekre. Fogjunk gyanút, ha azt olvassuk, hogy egy, a gyógyszeripar vagy az egészségügy maffia-szerű működése révén szándékosan eltitkolt információról rántották le a leplet - ilyenkor szinte biztos, hogy egy álhírrel van dolgunk.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sok ezer magyar egészségügyi dolgozó is a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani a koronavírus okozta válsághelyzetet, és a kínai vagy az olasz tapasztalat mutatja, hogy nem szabad félvállról venni a veszélyt. Ennek pedig az egyik legfőbb pillére a hiteles tájékoztatás" - olvasható a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület közleményében.

A legfontosabb tehát az, hogy legyen bennünk egészséges szkepticizmus, kizárólag hiteles forrásokból tájékozódjunk, és csak a hivatalos koronavírus-híreket osszuk meg!

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: