Koronavírus: így harcol a járvány ellen Budapest

Kétféle teszttel próbálják felvenni a koronavírussal szemben a harcot, az egyik azt mutatja ki, ha valaki még beteg, a másik, ha valaki már volt.

Jövő vasárnapig biztosan marad a kijárási korlátozás - kattintson a részletekért.

A nemzetközi tapasztalatok és a mérvadó egészségügyi szervezetek szerint minél több tesztet kell végezni annak érdekében, hogy megállítsuk a járvány terjedését - írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán közzétett alábbi videójához. A politikus hangsúlyozta, a tesztelésnek kiemelt szerepe van abban, hogy tudjuk, ki az, aki átesett már a betegségen és hol tart éppen a járvány, hogy a mostani korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehessen.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

10 ezer PCR, 10 ezer antitestteszt

A Főváros Önkormányzat a következő napokban 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végez el a fővárosi cégeknél és intézményekben. A tesztelésnek kiemelt szerepe van a betegség terjedésének lassításában és ha később enyhíteni akarunk a mostani szigorításon, akkor rengeteget kell tesztelni - olvasható a témában kiadott önkormányzati közleményben. Mint írják, eddig összesen 28 ezer tesztet szerzett be az önkormányzat. Ebből 10 ezer IgM/IgG típusú tesztet közbeszerzési eljárás keretében a Kelen Kórház Kft.-től vettek. Ezeket az úgynevezett antitestteszteket, amik képesek kimutatni, ha valaki már túl van a betegségen, az idősotthonokban és a hajléktalan ellátó szervezeteknél használják folyamatosan.

"A tesztelésnek kiemelt szerepe van abban, hogy tudjuk, ki az, aki átesett már a betegségen és hol tart éppen a járvány, hogy a mostani korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehessen" - hangsúlyozzák a közleményben, kiemelve: a teszteket a főváros a szociális, és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzi el először. A fővárosi önkormányzat azt is közölte, a központi kormányzat is támogatta 500 IgM/IgG teszttel a járvány elleni küzdelmet. A közleményből az is kiderült, a megbízhatóbbnak tartott PCR-tesztből 10 ezer 800 áll rendelkezésre.

Alig fertőznek, akik másodjára is elkapják a koronavírust - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: