Koronavírus: fontos tudnivaló a szívbetegeknek

A krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a koronavírus-járványra való tekintettel inkább ne menjenek rutinvizsgálatok vagy receptírás miatt a kórházakba és a rendelőintézetekbe - figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága.

Az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy a koronavírus-fertőzés elsősorban az időseknél és az idült megbetegedésben szenvedőknél okoz súlyos, akár végzetes kimenetelű szövődményeket. A veszélyeztetettek közé tartoznak a magas vérnyomásban, a cukorbetegségben és a különböző szívbetegségben - például koszorúér-betegségben, szívelégtelenségben, szívbillentyű-hibában és ritmuszavarokban - szenvedők. Mindebből következik, hogy a védekezés számukra kiemelten fontos, tehát az ismert higiénés szabályok betartása és saját maguk minél hermetikusabb elkülönítése minden túlzás nélkül akár az életüket mentheti meg - szögezték le a szakemberek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus veszély, koronavírus idősek, koronavírus krónikus beteg, koronavírus szívbeteg, Magyar Kardiológusok Társasága, koronavírus Magyarország
Védőmaszkokat gyártanak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nagykanizsai varrodájában.Fotó: MTI/Varga György

Csak sürgősségi ellátás van

Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket - kattintson!

A kardiológusok hangsúlyozzák, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt jelenleg csak sürgősségi betegellátást végeznek az egészségügyi dolgozók. Ez azt jelenti, hogy elhalasztanak minden fekvő- és járóbeteg-ellátást, ha az azonnali ellátás elmaradása nem jár a beteg életének veszélyeztetésével vagy maradandó egészségkárosodás kockázatával. Ezért arra kérik a szívbetegeket, hogy ha nincsen új panaszuk, akkor kontrollvizsgálat, tanácskérés és receptírás céljából ne keressék fel a kórházat vagy rendelőintézetet. A gyógyszereik kiváltására pedig lehetőleg fiatalabb és egészséges rokonaikat kérjék meg - erre most ebben a különleges helyzetben lehetőség is van.

A kardiológusok társasága emelett azt is kéri, hogy a koronavírus-járvány idején a betegek lehetőség szerint telefonon konzultáljanak orvosukkal az egészségi állapotukkal kapcsolatban. A sürgős esetek ellátásában azoban nincs változás, tehát nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar, eszméletvesztés és vérnyomáskiugrás esetén a betegek haladéktalanul hívják az Országos Mentőszolgálatot.

Folytassák a kezelést!

A közleményben kitértek arra is, hogy a napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg - elsősorban a közösségi médiában - azzal kapcsolatban, hogy vajon lehet-e összefüggés a koronavírus-fertőzés magasabb kockázata és az egyes gyógyszerek - az ACE-gátlók, illetve az ARB-k - szedése között. "Jelenleg az egyértelmű és tudományosan megfelelően megalapozott adatok ezeket a feltevéseket nem támasztják alá, így több hazai és nemzetközi szervezettel összhangban azt kérjük, hogy a betegek folytassák a kezelést a számukra előírt gyógyszerekkel" - írta a Magyar Kardiológusok Társasága.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: