Koronavírus: felére csökkent a légiforgalom

Több mint 50 százalékkal csökkent a légtérben átrepülő, valamint Budapestre érkező és onnan induló járatok száma - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat.

A léginavigációs szolgáltató adatai szerint szeptember végéig közel 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgép biztonságáról gondoskodtak a légiforgalmi irányítók. A budapesti reptér forgalma a járvány miatt március 9-étől kezdett csökkenni, az eddigi legdrasztikusabb visszaesést májusban regisztrálták. Május 2-án mindössze 15 érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak.

A legrosszabb helyzetben májusban volt a budapesti reptér. Fotó: Getty Images
A legrosszabb helyzetben májusban volt a budapesti reptér. Fotó: Getty Images

A legforgalmasabb napon is csak a tavalyi fele

A nyár elején növekedést mértek, majd július második felétől stagnálni kezdett a forgalom. A járványidőszakban a legforgalmasabb nap augusztus 22. volt, amikor közel kétezer repülőgépet kezelt a szakszolgálat. Egy évvel korábban még közel négyezer járatot irányítottak. Míg korábban jellemzően a nyári időszakban volt a legnagyobb forgalom, addig idén a koronavírus -járvány előtti időszak, január volt a legforgalmasabb, erre eddig soha nem volt példa.

Koronavírus: így változhat meg a repülés A koronavírus-járvány után - legalábbis egy ideig - semmi sem lesz ugyanolyan, a többi között átalakulhat például a repülés is. Összegyűjtöttük, pontosan milyen változásokra számíthatunk ezen a téren. Részletek itt.

Nehéz helyzetbe került az iparág

Az európai légiforgalom az elmúlt években folyamatosan bővült, ezzel együtt nőtt a hazai légtérben közlekedő gépek száma is. A koronavírus globális terjedése miatt azonban eddig soha nem tapasztalt, rendkívül nehéz helyzetbe került az iparág . Az európai légiforgalom koordinációjáért felelős Eurocontrol friss adatai szerint a hétvégén 65 százalékkal maradt el a járatok száma az egy évvel korábbihoz képest, és az új utazási korlátozások miatt folyamatosan csökken a forgalom. Frissített előrejelzésében az európai szervezet azzal számol, hogy az év végén fele annyi járat fog közlekedni, mint egy évvel korábban.

Örökmozgó édesanyja miatt aggódik Szlávik János. Hiába kéri az infektológus doktor, nem marad otthon az anyukája, hanem rendszeresen elmászkál a barátnőivel. További részletek az nlc.hu cikkében olvashatóak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: