Koronavírus: ezekre figyeljünk bevásárlásnál

Annak érdekében, hogy megállítsuk a koronavírus terjedését, sok szokásunkon kellett változtatnunk. A vásárlásainkat sem intézhetjük úgy, mint korábban - magunk és a mások érdekében is érdemes odafigyelnünk néhány dologra.

Fertőző-e a pénz és a kulcscsomó? Cikkünkből kiderül .

Az egyik első és legfontosabb dolog, hogy ha boltba megyünk, mindenképpen viseljünk maszkot, vagy valamilyen arcunkat elfedő textilt, ruhadarabot. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy ne adjuk át a vírust másoknak, ha esetleg tünetmentes hordozók vagyunk. A maszkokat a szakemberek szerint egyébként nem csak a boltokban, hanem minden olyan helyen és helyzetben érdemes viselni, ahol nem biztos, hogy be tudjuk tartani az ajánlott 2 méteres szociális távolságot.

A járvány idején fontos, hogy maszkban menjünk le vásárolni.
A járvány idején fontos, hogy maszkban menjünk le vásárolni. Fotó: Getty Images

Maradjunk távol a tömegtől, ha tehetjük, vásároljunk a hozzánk közelebb lévő kisebb boltokban, mert ezekben valószínűleg kevesebben lesznek. Ha van rá lehetőségünk, amit csak lehet, igyekezzünk online, házhoz szállítással beszerezni. Sorban állásnál maradjunk olyan távol a többiektől, amennyire csak lehet. Igyekezzünk mindent megvenni, amit megfogtunk, és ha van, eldobható gumikesztyűt is viselhetünk a boltban.

Csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van

Ne halmozzunk fel óriási készleteket élelmiszerekből, tisztítószerből, toalettpapírból . Egyrészt szükségtelen, mivel nem fenyeget az a veszély, hogy bármihez ne juthatnánk hozzá, másrészt ezzel olyan helyzetet teremthetünk, hogy azoknak, akiknek esetleg nincs lehetősége nagyobb tételben vásárolni egyszerre, nem marad a polcokon az, amire szükségük lenne. Egyre többen kényszerülnek kidobni olyan élelmiszereket, amiket néhány héttel ezelőtt halmoztak fel, ami pazarlás, és a környezetre is kifejezetten káros. Ha tehetjük, használat előtt és után is töröljük át fertőtlenítő kendővel a kosarat, amit a vásárláshoz használtunk, ezzel az aprósággal szintén sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a saját, illetve mások megfertőződésének esélyét.

A boltokban dolgozó eladók, pénztárosok fokozottan ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, és gyakran túlórázniuk is kell, ezért próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy enyhítsük a terheiket. Csak azt vegyük, amire tényleg szükségünk van, készítsünk listát és vásároljunk olyan gyorsan és hatékonyan, amennyire csak tudunk. Ha pedig sorba kell állnunk, vagy várakoznunk kell, őrizzük meg a türelmünket, és legyünk udvariasak a bolti dolgozókkal, hogy ne adjunk hozzá plusz stresszt ahhoz, ami egyébként is napi szinten éri őket.

Koronavírus: minden, amit tudni akartál a tesztekről - az nlc.hu összeszedte a legfontosabb információkat, kattintson ide !

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra