Koronavírus: ezekre figyeljünk bevásárlásnál

Annak érdekében, hogy megállítsuk a koronavírus terjedését, sok szokásunkon kellett változtatnunk. A vásárlásainkat sem intézhetjük úgy, mint korábban - magunk és a mások érdekében is érdemes odafigyelnünk néhány dologra.

Fertőző-e a pénz és a kulcscsomó? Cikkünkből kiderül.

Az egyik első és legfontosabb dolog, hogy ha boltba megyünk, mindenképpen viseljünk maszkot, vagy valamilyen arcunkat elfedő textilt, ruhadarabot. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy ne adjuk át a vírust másoknak, ha esetleg tünetmentes hordozók vagyunk. A maszkokat a szakemberek szerint egyébként nem csak a boltokban, hanem minden olyan helyen és helyzetben érdemes viselni, ahol nem biztos, hogy be tudjuk tartani az ajánlott 2 méteres szociális távolságot.

A járvány idején fontos, hogy maszkban menjünk le vásárolni.
A járvány idején fontos, hogy maszkban menjünk le vásárolni.

Maradjunk távol a tömegtől, ha tehetjük, vásároljunk a hozzánk közelebb lévő kisebb boltokban, mert ezekben valószínűleg kevesebben lesznek. Ha van rá lehetőségünk, amit csak lehet, igyekezzünk online, házhoz szállítással beszerezni. Sorban állásnál maradjunk olyan távol a többiektől, amennyire csak lehet. Igyekezzünk mindent megvenni, amit megfogtunk, és ha van, eldobható gumikesztyűt is viselhetünk a boltban.

Csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van

Ne halmozzunk fel óriási készleteket élelmiszerekből, tisztítószerből, toalettpapírból. Egyrészt szükségtelen, mivel nem fenyeget az a veszély, hogy bármihez ne juthatnánk hozzá, másrészt ezzel olyan helyzetet teremthetünk, hogy azoknak, akiknek esetleg nincs lehetősége nagyobb tételben vásárolni egyszerre, nem marad a polcokon az, amire szükségük lenne. Egyre többen kényszerülnek kidobni olyan élelmiszereket, amiket néhány héttel ezelőtt halmoztak fel, ami pazarlás, és a környezetre is kifejezetten káros. Ha tehetjük, használat előtt és után is töröljük át fertőtlenítő kendővel a kosarat, amit a vásárláshoz használtunk, ezzel az aprósággal szintén sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a saját, illetve mások megfertőződésének esélyét.

A boltokban dolgozó eladók, pénztárosok fokozottan ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, és gyakran túlórázniuk is kell, ezért próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy enyhítsük a terheiket. Csak azt vegyük, amire tényleg szükségünk van, készítsünk listát és vásároljunk olyan gyorsan és hatékonyan, amennyire csak tudunk. Ha pedig sorba kell állnunk, vagy várakoznunk kell, őrizzük meg a türelmünket, és legyünk udvariasak a bolti dolgozókkal, hogy ne adjunk hozzá plusz stresszt ahhoz, ami egyébként is napi szinten éri őket.

Koronavírus: minden, amit tudni akartál a tesztekről - az nlc.hu összeszedte a legfontosabb információkat, kattintson ide!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő