Koronavírus: erre figyelmeztet Bill Gates

Bill Gates milliárdos üzletember a koronavírusnál sokkal súlyosabb világjárványok kialakulásának lehetőségére figyelmeztetett személyes blogján. Felszólította továbbá a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral járuljanak hozzá a következő globális fertőzésre történő felkészüléshez.

Bár a koronavírus omikron és delta variánsai a valaha látott leggyorsabban terjedő vírusok közé tartoznak, fel kell készülni egy akár ezeknél is fertőzőbb és súlyosabb megbetegedéseket hozó kórokozóra - hangsúlyozta a jótékonysági tevékenységéről is ismert, Microsoft-alapító milliárdos.

Koronavírus: van, ahol házhoz viszik az ingyenes teszteket.

Mindenhol ki kell irtani a vírust

Gates szerint az egyetlen mód arra, hogy a világ megszabaduljon a COVID-19-től, ha sikerül mindenütt kiirtani a vírust. Ennek érdekében tudatta: alapítványa újabb 150 millió dollárt adományoz a járványügyi felkészülést támogató CEPI-nek (Koalíció a Járványügyi Innovatív Felkészülésért). A CEPI egy Oslóban létrehozott alapítvány, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány az indiai kormánnyal közösen hívott életre.

Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet.
Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet. Fotó: Getty Images

A Financial Times című brit lap ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a brit Wellcome Trust korábban már 300 millió dollárt adományozott az innovatív járványügyi felkészülést támogató szervezetnek. A szervezet a Covax-programot is segítette annak érdekében, hogy oltóanyagot juttassanak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak. A CEPI jelenleg 3,5 milliárd dollárt igyekszik összegyűjteni abból a célból, hogy 100 napra csökkentse azt az időt, amely alatt új védőoltást tudnak kifejleszteni egy újabb járvány esetére.

"Amikor arról beszélünk, hogy milliárdokat kell költeni ahhoz, hogy több ezer milliárd dolláros gazdasági károkat kerülhessünk el, és (...) életeket menthessünk meg, akkor ez elég jó életbiztosítási befektetésnek tűnik" - fogalmazott Gates. Hozzátette: a jövőbeli járványokra való innovatív felkészülés hasznos lehet a jelenlegi olyan globális egészségügyi problémák kezelésekor is, mint például az AIDS-et okozó HIV-vírus elleni védőoltás, vagy a tuberkulózis (tbc) és a malária elleni hatékonyabb vakcina kifejlesztése.

Bill Gates úgy véli, a koronavírus-világjárvány idején a védőoltás kifejlesztését támogató két legnagyobb donor, a CEPI és az amerikai kormány "bátran" viselkedett, amikor a lehetséges oltásokat létrehozó számos intézménybe fektetettek. Elismerte ugyanakkor, hogy ennél többet kell tenni ahhoz, hogy növelni tudják a vakcinamennyiséget a teljes világ beoltásához.

Bár megjelent a napokban egy szakmai ajánlás a koronavírus elleni negyedik oltással kapcsolatban, a dokumentum pont a legfontosabb információt nem tartalmazza: azt, hogy milyen vakcina után mi adható. Csak annyit írtak, hogy egyik kombináció sem ellenjavallt, de az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)