Koronavírus: elkülönítik a veszélyeztetett hajléktalanokat

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett, idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik - derült ki Karácsony Gergely főpolgármester határozatából.

A határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) részére bocsátja ingyenesen, a hajléktalan-ellátás biztosítására.

koronavírus, koronavírus Budapest, koronavírus Magyarország, koronavírus hajléktalan
koronavírus, koronavírus Budapest, koronavírus Magyarország, koronavírus hajléktalan

Elkülönített elhelyezés

Koronavírus: 15 bajai lakás került vesztegzár alá - részletek itt!

"A koronavírus terjedésének hátráltatása érdekében a hajléktalanellátó intézmények esetében is meg kell tenni minden lehetséges intézkedést, ennek azonban szűk határokat szab az általános zsúfoltság és a lakók mobilitása. Emiatt az éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások lakói közül a koruk és meglévő egészségügyi problémáik miatt kiemelkedően súlyos kockázatnak kitett hajléktalan emberek megelőző jellegű, elkülönített elhelyezésére van szükség" - olvasható az előterjesztésben.

Ennek érdekében a BMSZKI üzemeltetésében lévő IX. kerületi, Gyáli út 33-35. szám alatti átmeneti szálláson helyeket szabadítanak fel - úgy, hogy az ott élő embereknek ideiglenes elhelyezést biztosítanak fővárosi tulajdonú lakásokban. "Ez biztosítja, hogy a Gyáli úti szállón élő, rendszeres jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező lakók ne kerüljenek ki a főváros ellátó rendszeréből" - írták.

52 lakásban javítások szükségesek

Az előterjesztés szerint a Kőbányai úton álló 187 lakásos, ötemeletes lakóépület a főváros tulajdonában van, a házban jelenleg 93 üres lakás van. "Ezek között 71 olyan lakás található, amely a koronavírusnak fokozottan kitett hajléktalan emberek megóvása érdekében a rendkívüli elhelyezési kapacitás biztosítására alkalmasak, vagy könnyedén, rövid idő alatt alkalmassá tehetők. A 71 lakásból 52 olyan lakás van, amelyekben kisebb javítási munkákat kell elvégezni" - olvasható. A lakások közüzemi díjait a BMSZKI fizeti, amely az üzemeltetést is végzi.

Segítségkérő oldal indult Magyarországon, az üzemeltetők a közösség erejében bíznak - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció