Koronavírus: Budapesten berobbanhat a járvány

Budapesten van a legtöbb koronavírus-fertőzött. A fővárost Pest megyével együtt számolva ez az összes eset 62 százalékát, 455 beteget jelent.

A tegnapi adathoz képest 55-tel, 733 főre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és meghalt két újabb idős beteg is. Kattintson a részletekért.

"Nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány" - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján, hangsúlyozva: "ezt mindenképpen meg kell akadályozni!" Mint mondta, a járvány rendkívüli mértékben Budapestre és Pest megyére koncentrálódik, az eddig regisztrált 733 igazolt megbetegedés 42 százaléka a fővárosban, Pest megyét is ideszámolva pedig 62 százaléka van az ország központjában.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

"Még szorosabb együttműködést, még fegyelmezettebb magatartást várunk el a fővárosiaktól. Ne lazítsanak azokon az intézkedéseken, amit meghozott az operatív törzs" - mondta Müller Cecília, aki szerint sokan rosszul értelmezik az idősek számára kijelölt időintervallumot. Hangsúlyozta, a 9-12-ig terjedő időszak nem azt jelenti, hogy akkor kint kell lenni, hanem azt, hogy akkor lehet kimenni, de csak ha nagyon fontos, és a lehető leggyorsabban haza kell utána térni. "Ez nem a beszélgetések ideje" - szögezte le.

Az idősek mellett ismét szólt a fiatalokhoz is, mondván, ők se csoportosuljanak, a 1,5 méteres távolság megtartása és a szabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak. "Nyomatékosan meg fogjuk követelni, mivel e számok is azt mutatják, hogy még erőteljesebb fegyelmezettségre van szükség" - jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Már 1,2 millió koronavírusos van a világon - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció