Koronavírus: a szeles idő meglepő hatása

Szélcsendes vagy enyhén szeles időben szabadtéri összejövetelek alkalmával is könnyebben terjed az új típusú koronavírus, mint erős légmozgás mellett - derült ki egy friss amerikai tanulmányból.

A Honvédkórház főigazgatója szerint idén az a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat COVID-19 ellen.

"A valódi problémát, azaz a megnövekedett fertőzéskockázatot az állott levegő jelenti, nem önmagában a beltéri és kültéri körülmények különbözősége. Eredményeink arra utalnak, hogy általában véve nagyobb biztonságban vagyunk, ha a légáramlás is számottevő" - idézi az egyetem közleménye Sean Cloustont, a New York-i Stony Brook Egyetem docensét. A kutató és munkatársai járványügyi és meteorológiai feljegyzések összevetésével keresték a választ arra kérdésre, hogy a szél milyen szerepet tölthet be az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésében.

A szeles időjárás nem kedvez a koronavírus terjedésének egy új kutatás szerint
A szeles időjárás nem kedvez a koronavírus terjedésének egy új kutatás szerint. Fotó: Getty Images

A kutatócsapat Suffolk megye fertőzési adatait használta fel a 2020. március 16. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ez több mint 96 ezer esetet foglalt magában. Emellett számításba vették az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) napi jelentéseit a régióban mért átlagos szélsebességről és nappali csúcshőmérsékletről. Mindebből egy statisztikai modellező programot hoztak létre, így keresve összefüggéseket a két adatsor változásaiban.

Az eredményekből kirajzolódott, hogy a melegebb, de szélcsendesebb napokon, amikor az emberek szívesebben gyűltek össze szabadtéren, szignifikánsan többfertőzéstörtént. Egészen pontosan a 16 és 28 Celsius-fok közötti maximumokat hozó napok esetében élesen elkülönültek egymástól a járvány gyors terjedése tükrében azok a napok, amikor az átlagos szélsebesség 8,85 kilométer/óra alatt vagy felett alakult. Előbbi esetben az új fertőzések száma akár 45 százalékkal magasabb lehetett. Az eredményeket bemutató tanulmányt a BMC Infectious Diseases című folyóiratban tették közzé a kutatók.

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat - hangsúlyozta Wikonkál Norbert Miklós a budapesti Honvédkórház főigazgatója. Kulcsfontosságúnak nevezte továbbá azt, hogy december 13-án kezdődik az 5-11 éves gyerekek immunizálása is. Mint mondta, szülőként számára egyértelmű, hogy beoltatja a gyermekeit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)