Koronavírus: a nőkre ezért is veszélyes a járvány

A koronavírus-járvány miatt elmaradó mellrákszűrések miatt az elkövetkező 10 évben megduplázódhat az emlődaganatban elhunytak száma. Azonban azzal sem árt tisztában lenni, hogy a COVID-19 elleni védőoltás akár álpozitív diagnózist is eredményezhet.

Koronavírus: "gyakorlatilag nincs esély a felszámolására" - kattintson!

Magyarországon évente csaknem 10 ezer mellrákos esetet diagnosztizálnak, és mintegy 2 ezren vesztik életüket a túl későn felfedezett, rosszindulatú emlődaganat következtében. Ezt pedig jelentősen súlyosbíthatja az, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte ideiglenesen felfüggesztették, illetve halasztották a mellrákszűrő programokat. Pedig a korai stádiumban diagnosztizált emlődaganat jó eséllyel kezelhető.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A járvány miatt megduplázódhat a mellrákban elhunytak száma. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Most is fontos a szűrés

"Nagyon fontos, hogy most, a világjárvány idején se hanyagoljuk el a rákszűrési programokat. A röntgen mammográfia az emlőrákszűrés alapeljárása. A szűrés 40 év fölött évente javasolt" - hangsúlyozta Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. Véleménye szerint azonban nemcsak a koronavírus okozta helyzet, hanem a nők tévhitei is közrejátszanak abban, hogy nem járnak rendszeresen mellrákszűrésre. Sokan ugyanis hatékony szűrőmódszernek tekintik az ultrahangos, illetve a nőgyógyászati vizsgálaton történő emlőtapintásos vizsgálatot is, holott a szakmailag támogatott emlőrákszűrés mammográfiával történik. Egyesek pedig a mellek mammográf általi összenyomása miatt tartanak a vizsgálattól, pedig ez professzionális szakasszisztensi közreműködéssel egyáltalán nem fájdalmas - szögezte le a szakember.

Mire figyeljünk mellrákszűrés előtt?

A hormonálisan aktív hölgyek esetében a mammográfiára és az MR-vizsgálatra a menstruáció kezdetétől számított második-harmadik hét között van a legoptimálisabb időpont. Az emlő ugyanis ebben az időszakban a legkevésbé érzékeny, és alacsonyabb a mirigyek aktivitása is, ami az MR-vizsgálat kiértékelésénél egy igen fontos tényező. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy az új típusú koronavírus elleni védőoltások mellékhatásaként a nyirokcsomók megduzzadását is tapasztalhatjuk, ez pedig álpozitív diagnózishoz vezethet. Éppen ezért még a vakcina beadatása előtti, vagy pár héttel későbbi időpontra javasolt időzíteni a mammográfiai vizsgálatot.

Koronavírus: ilyen meglepő tüneteket is okozhat - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)