Koronavírus: hol szedte a legtöbb áldozatot?

Az Egyesült Államokban a múlt héten átlépte az egymilliót a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma, ami az eddigi legmagasabb esetszám, amit egyetlen országban regisztráltak. Lakosságarányosan viszont nem Amerikában a legrosszabb a helyzet - hívta fel rá a figyelmet a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentéséből kiderül, hogy két év alatt a világ számos országában összességében több áldozatot szedhetett a koronavírus-járvány, mint az Egyesült Államokban. Viszont mivel nincs "nemzetközi szabvány" a halálesetek vagy azok okainak mérésére, és az egyes országokban különbözőképpen rögzítik a haláleseteket, az összehasonlítás igen nehéz - írta a CNN.

Az egyre fertőzőképesebb, új koronavírus-variánsok gyorsan kiszorítják a korábbiakat. Fotó: Getty Images
Az egyre fertőzőképesebb, új koronavírus-variánsok gyorsan kiszorítják a korábbiakat. Fotó: Getty Images

Szakértők szerint az egyik legpontosabb mérőszám az, hogy egy országban hány halálesetet regisztrálnak azon felül, ami egy átlagos évben várható lenne. A WHO minden országban kiszámította az elmúlt két évben bekövetkezett többlethalálozást, egyéb szempontokat is figyelembe véve. Például azt, hogy egyesek nem közvetlenül a koronavírus-fertőzésbe haltak bele, hanem például abba, hogy a járvány miatt nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz.

Mire jutott a WHO?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint - amelyek nagyjából összehangban vannak más, többlethalálozással foglalkozó tanulmányok adataival - 2020-ban és 2021-ben az Egyesült Államokban több mint 930 000 többlethalálozást regisztráltak, míg Indiában 4,7, Oroszországban 1,1, Indonéziában pedig 1 milliót.

Az összlakosság számához viszonyítva az Egyesült Államokban a vizsgált időszakban 100 ezer főre 140 többlethalálozás jutott, ami azt jelenti, hogy - noha valóban az USA-ban regisztrálták a legtöbb koronavírus okozta halálesetet a világon - ezt a "ranglistát" nem az USA vezeti, hanem Peru (437 áldozattal). Perut Oroszország, Dél-Afrika, India, Brazília és Törökország követi - számolt be róla a CNN.

A Johns Hopkins Egyetem adatai alapján a halálos áldozatok száma időközben globálisan meghaladta a 6,2 milliót.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: