A koronavírus így hatott a halálozási adatokra

Idén év elején Európában jelentősen csökkent a többlethalálozások száma. Magyarországon a koronavírus-világjárvány előtti időszakhoz képest is alacsonyabb értéket jegyeztek fel.

Mi kellene ahhoz, hogy ne fogyjon tovább a magyar népesség?

A többlethalandóság leegyszerűsítve azt mutatja meg ebben az esetben, hogy a koronavírus-pandémia idején milyen mértékben emelkedett meg a bármilyen okból bekövetkező halálesetek száma a járvány előtti évek átlagához képest. Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat által közzétett kimutatás szerint a többlethalálozás mértéke tavaly novemberben 26 százalékon tetőzött, de decemberben is még 23 százalékot ért el. Ezzel szemben idén januárban már csupán 8 százalék volt az átlagos többlethalálozási arány az unióban.

Az európai uniós többlethalandóság mértékének százalékos alakulása havi bontásban:

Magyarországon a tavalyi év utolsó két hónapjában a EU-s átlagot meghaladó, 51 és 40 százalékos többlethalálozást jegyeztek fel a statisztikusok. Januárban viszont a halálesetek száma még a járvány előtti átlagszámoktól is némiképp elmaradt, egészen pontosan 2 ezrelékes csökkenés lehetett kimutatni. A többlethalálozások terén két korábbi járványhullám hatásai is látványosan kirajzolódnak: 2020 novemberében és decemberében, illetve 2021 márciusában és áprilisában is jelentősen többen haltak meg az országban az átlagosnál.

Mint arra a Világgazdaság rámutatott, a COVID-19 okozta halálesetekhez közvetlenül kapcsolódó adatokat nehéz nemzetközi szinten összehasonlítani, mert az egyes államokban eltérő szabályok szerint osztályozzák a halálokokat. Az Eurostat ugyanakkor minden halálesetet figyelembe vesz a többlethalandóság meghatározásakor, azaz általánosan érvényes mérőszámot ad a járvány halálozási adatokra gyakorolt hatásáról.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)