A koronavírus így hatott a halálozási adatokra

Idén év elején Európában jelentősen csökkent a többlethalálozások száma. Magyarországon a koronavírus-világjárvány előtti időszakhoz képest is alacsonyabb értéket jegyeztek fel.

Mi kellene ahhoz, hogy ne fogyjon tovább a magyar népesség ?

A többlethalandóság leegyszerűsítve azt mutatja meg ebben az esetben, hogy a koronavírus-pandémia idején milyen mértékben emelkedett meg a bármilyen okból bekövetkező halálesetek száma a járvány előtti évek átlagához képest. Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat által közzétett kimutatás szerint a többlethalálozás mértéke tavaly novemberben 26 százalékon tetőzött, de decemberben is még 23 százalékot ért el. Ezzel szemben idén januárban már csupán 8 százalék volt az átlagos többlethalálozási arány az unióban.

Az európai uniós többlethalandóság mértékének százalékos alakulása havi bontásban:

Magyarországon a tavalyi év utolsó két hónapjában a EU-s átlagot meghaladó, 51 és 40 százalékos többlethalálozást jegyeztek fel a statisztikusok. Januárban viszont a halálesetek száma még a járvány előtti átlagszámoktól is némiképp elmaradt, egészen pontosan 2 ezrelékes csökkenés lehetett kimutatni. A többlethalálozások terén két korábbi járványhullám hatásai is látványosan kirajzolódnak: 2020 novemberében és decemberében, illetve 2021 márciusában és áprilisában is jelentősen többen haltak meg az országban az átlagosnál.

Mint arra a Világgazdaság rámutatott, a COVID-19 okozta halálesetekhez közvetlenül kapcsolódó adatokat nehéz nemzetközi szinten összehasonlítani, mert az egyes államokban eltérő szabályok szerint osztályozzák a halálokokat. Az Eurostat ugyanakkor minden halálesetet figyelembe vesz a többlethalandóság meghatározásakor, azaz általánosan érvényes mérőszámot ad a járvány halálozási adatokra gyakorolt hatásáról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra