Komoly veszélyben a magyarországi vizek

A száraz időjárás a hazai vizeket is súlyosan érinti: negatív rekord felé közelít a Velencei-tó, de a Tisza is nagyon apadóban van.

Egyre kevesebb a víz a Balatonban, a Velencei-tóban, a Tiszában és a Dunában az óriási aszály miatt, és egyelőre nem is várható számottevő csapadék. A kisebb tavak és patakok közül több már teljesen kiszáradt – írja az Infostart .

Nem a Balaton vízszintje jelenti a legnagyobb gondot

A Balaton vízállása viszonylag alacsonynak mondható a napokban, fontos azonban, hogy nem szélsőségesen – emelte ki Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az átlag vízállás jelenleg 86 centiméter körüli, ami az előző év azonos időszakában mértnél ugyan 20 centivel alacsonyabb, viszont az elmúlt 100 évben már több tucatszor megesett, hogy ennél is kevesebb víz volt nyár közepén a Balatonban. Arra is emlékeztetett, hogy a tó vízgyűjtő területére az állagosnál – kiváltképp az év első három hónapjában – 60-70 százalékkal kevesebb csapadék hullott.

szárazság, aszály
Drónnal készített felvételen a kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén. Fotó: MTI/Komka Péter

A szezon végére, azaz szeptember 1-re 76-80 centis átlag vízállásra számítanak a szakemberek, ami a 2003-as 23 centiméteres negatív rekordhoz képest kimondottan magasnak mondható – jegyezte meg az OVF szóvivője.

Sokkal rosszabb a helyzet azonban a  Velencei-tónál, amelnek jelenlegi átlag vízállása 67-68 centiméter körül van. Ez alig több, mint a valaha mért legalacsonyabb, azaz az 1949-bes 63 centis vízállás. A Tisza vízállása szintúgy távol van az ideálistól. Jelenleg Szolnok környékén a legalacsonyabb, ahol az utóbbi napokban már megdőlt a valaha mért minimum vízállás. A szóvivő szerint erre egyébként a folyó felső szakaszán több helyütt is jó esély van, például Kiskörénél. 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: