Kölyökkutyákkal üzleteltek, börtönbe kerülhet két állatorvos

Vádat emeltek egy vezető beosztású hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos és nyolc további személy ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Az elkövetők a jogszabályok megszegésével szállítottak kisállatokat Magyarországról az Európai Unió tagállamaiba.

A nyomozó ügyészség még 2021 májusában hajtott végre összehangolt bűnügyi akcióban Békés megyében. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos és egy szolgáltató állatorvos hivatalos személyként, készpénzért cserébe több kutyakereskedővel és egyéb technikai, valamint logisztikai feladatokat ellátó személyekkel 2019-ben megállapodott abban, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Az állatorvosok által kiállított dokumentumok révén tudták külföldre szállítani a kölyökkutyákat, -macskákat. Fotó: Nemzeti Védelmi Szolgálat
Az állatorvosok által kiállított dokumentumok révén tudták külföldre szállítani a kölyökkutyákat, -macskákat. Fotó: Nemzeti Védelmi Szolgálat

Az állatkereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú kutyákat, illetve esetenként macskákat vásároltak fel. Bár a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok ezt előírják, az állatok nem rendelkeztek sem veszettség elleni oltással, sem egyedi megjelöléssel, illetve a megengedettnél fiatalabbak is voltak.

Az állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy rajtuk bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna. Ezután a vezető beosztású állatorvos a segítőjével rögzítette az internetes nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat. A valótlan tartalmú okiratok birtokában az érintett kisállatokat az Európai Unió több tagállamába is elszállíthatták.

A két állatorvos összesen több mint 33 millió forintot fogadott el vesztegetésként. Ennek fejében több mint ötezer kisállat külföldi értékesítéséhez állítottak ki valótlan tartalmú útleveleket. Vádiratában az ügyészség a tíz vádlott többségére végrehajtandó szabadságvesztést kért. A legsúlyosabb büntetési indítvány beismerés esetére 8 év.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra