Klórgázmérgezés történhetett a Semmelweisen

Vasárnap hajnalban klórgázmérgezés történt a Semmelweis Egyetem Üllői úti újszülött intenzív osztályán. Koraszülöttek és hozzátartozók is veszélyben lehettek.

Klórgázmérgezés történt szombatról vasárnapra virradóra a Semmelweis Egyetem Üllői úti újszülött intenzív osztályán - értesült rendőrségi forrásból a Magyar Hang. A lap információi szerint az osztályon ápolt koraszülöttek, a hozzátartozóik, illetve a dolgozók közül többen is közvetlen veszélynek voltak kitéve. Egyelőre a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Semmelweis Egyetem sem reagált még hivatalosan a hírre.

Így roncsol a klórgáz A klór harcigáz borzalmas - esetenként halálos, máskor csak nagy szenvedést okozó - roncsolást végez a szervezetben. Nem véletlen, hogy 1993-ban megtiltották háborús használatát. Cikkünkből kiderül, miért olyan veszélyes ez az anyag - kattintson!

A klórgáz ezért veszélyes

Gázmérgezéses baleset viszonylag gyakori, de a háztartásokban elsősorban a szén-monoxid, illetve szén-dioxid óvatlan belégzése okozhat panaszokat. A gázmérgezésekre jellemző, hogy a mérgező anyagok a légutakon keresztül hatolnak be a szervezetbe. Az alsó légutak végén található léghólyagocskák vékony falán keresztül igen gyorsan felszívódnak a vérbe. A mérgező gázok azonban (ilyen a klórgáz is) a tüdőszövetekben tüdővizenyőt okoznak, ezáltal csökkentik a légzőfelületet, nehezítik vagy lehetetlenné teszik az oxigén vérbe jutását. Mindkét folyamat végül is oxigénhiányhoz, ezáltal légzési elégtelenséghez, gyakran a beteg halálához vezet.

A klórgázmérgezés miatt több újszülött és dolgozó is veszélybe kerülhetett
A klórgázmérgezés miatt több újszülött és dolgozó is veszélybe kerülhetett (fotónk illusztráció)

A klór megtámadja a légzőszerveket, a szemet és a bőrt. Mivel sűrűbb, mint a levegő, hajlamos felhalmozódni rosszul szellőző helyiségekben. Ráadásul a klórgáz erős oxidálószer, amely reakcióba léphet az éghető anyagokkal, ezért különösen veszélyes.

Nyomozást indított a rendőrség a Semmelweis Egyetem egyik újszülött intenzív osztályán történt klórgáz-mérgezés miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedd este az MTI-vel. Közleményükben azt írták: az ügyben a BRFK életveszélyt okozó testi sértés miatt indított eljárást; gyanúsítotti kihallgatás nem történt. További tájékoztatást a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel nem adnak - írták.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)