Kivonják a rákkeltő fogyókúrás gyógyszert

Kivonja az amerikai piacról a Belviq márkanéven forgalmazott, a túlsúly gyógyszeres kezelésére rendelt lorcaserin nevű gyógyszert japán gyártója, az Eisai, miután a szövetségi gyógyszerhatóság (FDA) arra figyelmeztetett, hogy a szer növelheti daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A legújabb kutatások szerint hatásos lehetelhízásellen egy mellrák kezelésére kifejlesztett hatóanyag. Részletek itt.

Az FDA arra szólította fel az embereket, hogy azonnal hagyják abban a szer szedését, semmisítsék meg a még megmaradt pirulákat, és forduljanak orvosukhoz, hogy mi mást szedjenek helyette. A hatóság az orvosokat is arra utasította, hogy szólítsák fel betegeiket, hagyják abba a lorcaserin szedését.

Rákkeltő hatású lehet az Egyesült Államokban forgalmazott fogyókúrás gyógyszer
Rákkeltő hatású lehet az Egyesült Államokban forgalmazott fogyókúrás gyógyszer

Az Eisai a gyógyszer visszavonásának bejelentésével egy időben ugyanakkor azt is tudatta, hogy nem ért egyet azzal, ahogyan az amerikai hatóságok a lorcaserin kutatási adatait értelmezik. A gyártócég kitart amellett, hogy a szer előnyei jelentősen meghaladják a potenciális kockázatokat.

Összefüggésbe hozható a megnövekedett rákkockázattal

A Belviqet 2012-ben engedélyezték az amerikai hatóságok. Ez volt az első olyan szer, amely hatékonynak bizonyult a túlsúly gyógyszeres kezelésében anélkül, hogy szív- és érrendszeri problémákat okozott volna. Ezt egy ötéves, 12 ezer páciens bevonásával készített felmérés eredményei bizonyítják, amelyet az Eisainak kellett elvégeznie a szer engedélyeztetéséhez.

Az adatok elemzése során az amerikai hatóságok viszont arra lettek figyelmesek, hogy a kutatásban részt vevők 7,7 százalékánál az évek során valamilyen rákos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a placebóval kezelt kontrollcsoportnál ez az arány csupán 7,1 százalék volt. Az FDA szerint a Belviqkel kezelt embereknél hasnyálmirigy-, vastagbél- és végbél-, valamint tüdőrák fordult elő sűrűbben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: