Kiket érinthet a pajzsmirigy-túlműködés?

A pajzsmirigyproblémáknak több típusa is létezik, ilyen például a főként fiatalabb nőket sújtó Basedow-kór.

Hogy milyen tünetek állnak a betegség mögött, és hogy milyen veszélyei vannak, arról. dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistáját kérdeztük.

Basedow-kór tünetei és kezelése Hogy milyen tünetek állnak a betegség mögött, és hogy milyen veszélyei vannak? Kattintson!

Autoimmun betegség

A Basedow-kór pajzsmirigy-túlműködéssel járó autoimmun betegség, mely leggyakrabban a női nemet érinti. Ekkor a tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok mennyisége megszaporodik, amit a TSH receptora ellen termelt antitestek váltanak ki. Oka egyelőre nem ismert, ám a családi halmozódás valószínűsíthető, így megelőzni a jelenlegi ismeretek szerint nem lehet.

Ugyanakkor a dohányzás és a stressz fokozza a problémát, így ezeket érdemes elkerülni, ha a családban már előfordult Basedow-kór. Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár- ez utóbbi akár szemmel látható méreteket is ölthet.

A Basedow-kór főként a fiatal nőket érinti

A Basedow-kór főként a fiatal nőket érinti

További tüneteit tekintve a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző panaszokat mutatja, melyek hátterében főleg az állapottal járó fokozottanyagcsereáll:

- heves szívdobogás

- fokozott izzadás

- koncentrációzavar

- menstruációs zavarok

- idegesség

- remegés

- normál étkezés melletti fogyás

A Basedow-kór jellegzetes tünete továbbá a szemek kidülledése, így az illető tekintete merevvé válik, illetve gyakori, hogy a beteg csak nehezen tud közeli pontra fókuszálni. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz - mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A Basedow-kór jellegzetes, szemmel is látható tünetei miatt könnyen diagnosztizálható, bár vérvétellel, izotópos, valamint ultrahangos vizsgálattal, szükség esetén MRI-vel pontosabb képet kaphatunk az állapotról.

Kezelésében kiemelt jelentőséget kap a gyógyszeres terápia, mellyel a pajzsmirigy túlműködését lehet mérsékelni. Előfordulhat, hogy izotópkezelésre is szorul a beteg, melynek lényege, hogy a jódizotóp sugárzó hatása révén elpusztítja az őt felvevőpajzsmirigysejtet, így megszünteti a túlműködést. Súlyos esetben - jelentős pajzsmirigy-megnagyobbodáskor - műtétre is sor kerülhet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: