Kihullhat a hajunk a rossz levegőtől

A korai kopaszodásban lényeges szerepet játszanak a gének, de a környezeti hatások is ronthatnak a helyzeten.

A légszennyezés bőrre és hajra gyakorolt hatásairól eddig elég keveset tudtunk, egy friss tanulmány segítségével viszont feltárulhat előttünk néhány lényeges részlet.

kopaszodás, hajhullás, hajvesztés, légszennyezettség, légszennyezés, rossz levegő
kopaszodás, hajhullás, hajvesztés, légszennyezettség, légszennyezés, rossz levegő

A forgalmas utaktól is kihullhat a haj

A nagy forgalom miatti légszennyezés hozzájárulhat a férfiak hajhullásához, ugyanis az autók által kibocsátott kipufogógázban lévő finom koromrészecskék a béta-catenin szintjének csökkenését idézik elő - írja a The Sun egy frissen publikált tanulmányra hivatkozva. A béta-catenin egy folyamatosan termelődő citoplazmaprotein, ami többek között a hajképződésben és -növekedésben játszik fontos szerepet.

Jön akopaszodáselleni sapka - részletek!

A tudóscsoport emberi fejbőrről származó sejteket tett ki a PM10 (tíz mikrométer átmérőjű vagy kisebb dízel üzemanyagrészecskék és por) különböző koncentrációjának. A tanulmány kimutatta, hogy a fent említett béta-katenin mellett három másik, a hajképződésben fontos szerepet játszó protein - a cyclin D1, a cyclin E és a CDK2 - szintje is jelentősen csökkent.

A világon jelenleg Kínában a legmagasabb a légszennyezés mértéke. A helyi kutatók szerint a húszas éveikben járó fiatal férfiak sokkal hamarabb kopaszodnak meg, mint bármelyik korábbi generáció tagjai.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció