Kihullhat a hajunk a rossz levegőtől

A korai kopaszodásban lényeges szerepet játszanak a gének, de a környezeti hatások is ronthatnak a helyzeten.

A légszennyezés bőrre és hajra gyakorolt hatásairól eddig elég keveset tudtunk, egy friss tanulmány segítségével viszont feltárulhat előttünk néhány lényeges részlet.

kopaszodás, hajhullás, hajvesztés, légszennyezettség, légszennyezés, rossz levegő
A magasabb légszennyezés felgyorsíthatja a kopaszodást. Fotó: iStock

A forgalmas utaktól is kihullhat a haj

A nagy forgalom miatti légszennyezés hozzájárulhat a férfiak hajhullásához, ugyanis az autók által kibocsátott kipufogógázban lévő finom koromrészecskék a béta-catenin szintjének csökkenését idézik elő - írja a The Sun egy frissen publikált tanulmányra hivatkozva. A béta-catenin egy folyamatosan termelődő citoplazmaprotein, ami többek között a hajképződésben és -növekedésben játszik fontos szerepet.

Jön akopaszodáselleni sapka - részletek!

A tudóscsoport emberi fejbőrről származó sejteket tett ki a PM10 (tíz mikrométer átmérőjű vagy kisebb dízel üzemanyagrészecskék és por) különböző koncentrációjának. A tanulmány kimutatta, hogy a fent említett béta-katenin mellett három másik, a hajképződésben fontos szerepet játszó protein - a cyclin D1, a cyclin E és a CDK2 - szintje is jelentősen csökkent.

A világon jelenleg Kínában a legmagasabb a légszennyezés mértéke. A helyi kutatók szerint a húszas éveikben járó fiatal férfiak sokkal hamarabb kopaszodnak meg, mint bármelyik korábbi generáció tagjai.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: