Kiderült, hogyan tárolják a boltok a fagyasztott élelmiszereket

A Szupermenta program legújabb tesztjében kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Országszerte 30 boltban jártak az ellenőrök – olvasható a Nébih csütörtöki közleményében. A hatósági felügyelők vizsgálták, hogy a fagyasztóberendezések, a bennük elhelyezett termékek, a dokumentáció, valamint a mérőeszközök megfelelnek-e az előírásoknak. Az ellenőrzések során problémák merültek fel a többi között a berendezések digitális kijelzőjével, a mérőeszközökkel, a fagyasztók jegesedésével és a kiszóródott termékekkel is. E hibákat a hatósági felügyelők felszólítására az érintett üzletek kijavították.

Az eladótérben elhelyezett fagyasztók mellett a raktári berendezések sem maradtak ki a vizsgálatból. A 30 bolt egyikének fagyasztókamrájában a mért hőmérséklet nem felelt meg az élelmiszereken feltüntetett hűtési tartománynak. Az ellenőrök megmérték két termék maghőmérsékletét is, és ezek szintén magasabbak voltak az előírtnál. Az ellenőrök a hűtési lánc megszakadása miatt a fagyasztókamrában tárolt valamennyi élelmiszer forgalmazását megtiltották, továbbá 30 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki az érintett üzletre.

Baktériumszennyeződéstől nem kell tartani

A helyszíni ellenőrzés során az eladótérben található bevásárlókosarakról és -kocsikról, a pénztárakról, a hűtőberendezésekről, valamint a raktárban lévő fagyasztók belső felületéről törletmintákat vettek a Nébih szakembereo laboratóriumi vizsgálat céljából. Az eredmények megnyugtatóak: a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus. Néhány esetben emberi megbetegedést nem okozó baktériumok jelenlétét igazolta ugyan a laboratórium, azonban a vizsgált felületek szennyezettsége nem volt kiugróan magas, különösen annak tükrében, hogy az ellenőrzött egységekben sok vásárló fordul meg.

Az üzleteket klasszikus vásárlói szempontok alapján is felmérték az ellenőrök. Megnézték a boltok tisztaságát és rendezettségét, szintén kiemelt figyelmet fordítva a fagyasztottélelmiszer-részlegre. Az összesített értékelés a hatósági ellenőrzés, a laboratóriumi vizsgálatok és a vásárlói felmérés eredményei alapján alakult ki. Az ellenőrzött 30 bolt közül 10 vidéki üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést:

  1. METRO Kereskedelmi Kft. 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 210.
  2. Hansa-Kontakt Kft. CBA Príma NOVA 6726 Szeged, Szőregi út 80.
  3. SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 4400 Nyíregyháza, László u. 8.
  4. SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 8800 Nagykanizsa, Táborhely u. 4.
  5. ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2800 Tatabánya, Szent Borbála út 35.
  6. Auchan Magyarország Kft. 5000 Szolnok, Felső szandai rét 1.
  7. Coop Szeged Zrt. Coop Szuper Áruház 6720 Szeged, Jókai u. 1.
  8. LIDL Magyarország Bt. 8900 Zalaegerszeg, Átkötő u. 3.
  9. Co-op Star Zrt. Coop Szupermarket 8000 Székesfehérvár, Király sor 55.
  10. Reál-Élésker Kft. Lencsési ABC 5600 Békéscsaba, Lencsési út 20.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra