Kásler: van elég lélegeztetőgép itthon

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a hazai kórházak felkészültek akár egy tömegeket érintő járvány kitörésére is.

Kiderült a koronavírus-fertőzés képes károsítani a beteg központi idegrendszerét. Részletek cikkünkben!

A magyarországi koronavírus-helyzetről tartott tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak vezetőinek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint Kásler Miklós a kórházak vezetőinek elmondta, eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és ahhoz, hogy a járványt megelőzzék, szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményekben szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni. Emellett részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel.

koronavírus, fertőzés, járvány, COVID-19
koronavírus, fertőzés, járvány, COVID-19

Ezekbe az intézményekbe kerülhetnek a betegek

Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént. Az Emmi közleményéből kiderült, arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna afertőzésa karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi-tömböt, és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén. Az utóbbi intézményben elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat.

Vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben - derült ki a közleményből, amely kitért arra is, hogy súlyosabb esetekben akár a klinikai vizsgálatok fázisában lévő gyógyszereket is alkalmazhatnak.

Van elég eszköz

A miniszter arról is tájékoztatta az igazgatókat, hogy leggyakrabban enyhe lefolyású a betegség, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Dél-Korában napi 15 ezer koronavírus-tesztet végeznek és innen nézve lenyűgözően működik az ottani egészségügyi rendszer. Olvassa el egy magyar nő helyszíni beszámolóját az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő