Karikó Katalin: attól félnek, hogy a vakcina átírja a DNS-t

Vannak emberek, akiknek mindegy, hogy mit mondanak, akkor sem fogják beoltatni magukat. De vannak olyanok is, akik csak azért nem kérték még az új típusú koronavírus elleni vakcinát, mert nem értik az oltóanyagok működését, és emiatt félnek - véli Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója.

A szakembereknek nagy felelősségük van abban, hogy megfelelően tájékoztassák a lakosságot az új típusú koronavírus elleni védőoltások hatásmechanizmusáról, hogy senki se aggódjon teljesen feleslegesen. A mRNS-alapú vakcinákat övező legnagyobb félelmek egyike például az, hogy az RNS beépül a génjeinkbe, vagyis megváltoztatja az emberi DNS-t. "Aki ezt elhiszi, annak hiába magyarázom el tudományosan, hogy ez miért nincs így" - mondta Karikó Katalin az RTL Híradónak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Soós Zoltán háziorvos beolt egy nőt a Pfizer-vakcina második adagjával.Fotó: MTI/Balázs Attila

Nehéz közös nyelvet találni

A biokémikus szerint a tudósoknak meg kell tanulniuk egy egyszerűbb nyelvezet használatát, hogy azok is könnyen megértsék a koronavírus -vakcinákkal kapcsolatos leglényegesebb információkat, akiknek nincsenek tudományos ismereteik. "Ilyen veszély nincsen, az RNS nem fog beépülni" - szögezte le a szakértő. Ha ugyanis a mi sejtmagjainkból kijövő összes RNS visszaépülne, akkor a kromoszómánk már több mérföld hosszú lenne - magyarázta.

50 éve még mindenki örült a vakcináknak

COVID-oltás: fizet-e a biztosító, ha baj van? A válaszért kattintson ide!

A kutató véleménye szerint 40-50 évvel ezelőtt senki sem kérdőjelezte meg a vakcinák hatékonyságát, biztonságosságát és szükségességét. Senki sem aggódott azon, hogy mi lesz holnap, inkább az volt a fontos, hogy a különböző veszélyes fertőző betegségek ne terjedjenek, és például ne bénuljanak le a gyermekek - fogalmazott. Megjegyezte, azért most is van sok ember, aki örül a vakcinának, nagy kérdés viszont, hogy hogyan győzzék meg azokat, akiket az áltudományos, megtévesztő állítások elrettentenek a COVID-19 elleni oltástól.

Koronavírus: a mutánsok miatt harmadik oltás is kellhet - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)