Kalandozni indul a természetbe? Tippek, hogy elkerülje a bajt!

A megszokott medencés-napozós nyaralás helyett egyre többen választanak aktívabb kikapcsolódást, ám ahhoz, hogy a kaland jól érjen véget, be kell tartani Hídvégi-Üstös Pál kalandtúra-vezető és Monspart Sarolta volt tájfutó tanácsait.

Ha valaki a túra reggelére belázasodik, akkor maradjon otthon! – ez az első és legfontosabb tanácsa Monspart Sarolta olimpiai bajnok tájfutónak. A második pedig az, hogy még a makkegészséges embernél is legyen egy kis egészségügyi csomag, melyben ott van a bevált fájdalomcsillapító, sebfertőtlenítő, ragtapasz, rovarriasztó. Az esetleges méhcsípések hatásának csökkentése érdekében a kalcium pezsgőtabletta is nagyon hasznos lehet. Mindenki vigyen magával bőrtípusának megfelelő napvédő szert, és arcot, tarkót árnyékoló fejfedőt.

Minden túra és verseny előtt a felszerelést ki kell próbálni, be kell járatni. Ne a versenyen akarjuk betörni a bakancsot, futócipőt – hívja fel a figyelmet Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete, extrémsportoló.

Mivel a túrázók ki vannak téve a kullancsok "támadásának", ezért ha valaki már régebben vett fel kullancs encephalitis (kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás) elleni oltássorozatot, akkor nézze át az oltási könyvét, hogy nincs-e szüksége most ismétlő oltásra. Ha eddig nem kapott még ilyen oltást és van még 2-3 hét a túráig, akkor kérhet gyorsított oltási sort. A kullancsok távol tartásának legegyszerűbb módja a zárt ruházat és a kullancsriasztó szerek használata.

Az általuk terjesztett fertőzések veszélyét úgy minimalizálhatjuk, ha 24 órán belül felfedezzük a nem kívánt utast - mondta a Tisza nagykövete. Lefekvés előtt mindig vizsgáljuk át magunkat, és a rovart minél kíméletesebben, a potroh megnyomása nélkül, speciális eszköz segítségével távolítsuk el.

Aki sportol, az minimum 2-3 liter folyadékot igyon meg az útja során, még akkor is, ha épp nincs rekkenő hőség.

A résztvevők számára ingyenes szállással és ellátással szervez kalandtúrát az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv támogatásával Hídvégi-Üstös Pál a nyár 5 hétvégéjén. Bővebb információ: www.tiszavolgy.hu A rossz cipő is okozhat problémát. A víz- és vérhólyagokat ki kell tisztítani és fertőtleníteni, majd leragasztva pihentetni. Égető érzés esetén a lábad hintőporozzuk be, és mindig húzzunk tiszta zoknit, a lábkörmöket pedig mindig vágjuk rövidre! - tanácsolja Hídvégi-Üstös Pál.

Ha valakinek krónikus betegsége, allergiája van, akkor mindenképpen vigye magával a rendszeresen szedett gyógyszereit, és esetleg tájékoztassa betegségéről a túravezetőt is.

Az utunk során szelídnek tűnő, magát simogatni hagyó állatot kerüljük el, mert a veszett állatokra jellemző, hogy természetüktől eltérően hagyják magukat megfogni. Ha valakit mégis állatharapás ért, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni - tanácsolja Monspart Sarolta.

Amennyiben a hazaérkezés után valaki szokatlan tünetet (például lázat, nem múló hasmenést, bőrpírt vagy kiütéseket) észlel, akkor menjen orvoshoz, és feltétlenül említse meg, hogy túrázott. Ha pedig az elmúlt hónapokban kullancs is megcsípte, akkor azt feltétlenül jelezze az orvos számára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)