Jelentősen romlott a folyók állapota

Elkészült az első, egész bolygóra kiterjedő elemzés a szabályozatlan vízfolyásokról, amely feltárja, hogy a folyók állapota súlyosan leromlott. A jelentés javaslatot tesz a még szabályozatlan folyók állapotának fenntartására, valamint a szabályozott folyók helyreállítására is - közölte a WWF Magyarország.

A világ 246 leghosszabb folyójának alig egyharmada szabályozatlan, több mint 60 százalékuk szabad folyását gátak, vízerőművek vagy víztározók akadályozzák - állapította meg a napokban publikált jelentés. Az elemzés elkészítésében világszerte ismert kutatóintézetek és szervezetek 34 kutatója vett részt, akik munkájuk során 12 millió kilométernyi vízfolyást vizsgáltak meg.

A gátak hatásai A folyók hosszanti átjárhatóságát elsősorban gátak és víztározók akadályozzák. A gátak nemcsak a vándorló halak számára jelentenek akadályt, hanem alapvetően befolyásolják a hordalékmozgást és a vízjárást is. Jelenleg közel 60 ezer nagy gát található a világ folyóin, és további 3700 gát építése várható. Gyakori probléma, hogy a folyón vagy vízgyűjtő területen épülő vízerőművek tervezése egyenként zajlik, és nem vizsgálják az összeadódó hatások miatti kockázatokat.

Miért fontosak a szabályozatlan folyók?

A szabad folyású folyók nemcsak a természeti környezet állapotának megőrzése miatt jelentősek, hanem a társadalom számára nyújtott szolgáltatásaik miatt is. Az egészséges vízfolyásoknak ugyanis sok országban fontos szerepük van a népesség élelmiszer-ellátásában. Egyes a folyók és ártereik az aszály és az árhullámok esetén nyújtanak segítséget, de a folyókhoz kötődő fajok és élőhelyek megóvása szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A még szabályozatlan folyók megőrzése és a gátépítések féken tartása a Föld egésze szempontjából kiemelkedő jelentőségű - hangsúlyozza közleményében a WWF.

folyó, folyószabályozás, szabályozatlan folyó, Föld, természetvédelem
Nagyon fontos lenne megőrizni a még szabályozatlan folyókat. Fotó: 123rf

Ilyen a helyzet Magyarországon

Magyarország és a Kárpát-medence folyói között sok olyat találni, amelyeken nincs gát vagy vízerőmű, ennek ellenére mégsem tekinthetők szabályozatlannak. A 19-20. században ugyanis nagyon sok mellékágat és holtágat levágtak a folyókról, és több tízezer hektár ártér került az árvízvédelmi töltéseken kívülre.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Magyarországon lehetőség lenne az árterek visszacsatolására a Tisza mentén, vagy a mellékágak visszacsatolására a Duna vagy a Dráva mellett. A WWF szerint ezt a felelősséget vállalni kell, és a lehetőségeket kihasználva el kell kezdeni a folyók helyreállítását . A folyókra kockázatokat jelentő fejlesztéseket pedig fokozatosan el kellene hagyni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: