Ilyen napszemüveget vásároljunk

Bár a fényvédelemre sokan fordítanak figyelmet, különösen nyáron, akad egy rendkívül fontos terület, amely mégis gyakran védtelen marad a napsugárzás káros hatásaival szemben: a szemünk.

Hogyan kezelhetjük a leégést házilag? Részletek itt.

Gyakran emlegetjük ködös Albionként, illetve rengeteg embernek az eső áztatta London jut először eszébe, ha szóba kerül az Egyesült Királyság. Függetlenül azonban a napsütéses órák valós számától, a szigetországban is évről évre igen magas az újonnan diagnosztizált bőrrákos megbetegedések száma, az esetek jelentős hányadában pedig a szemhéjakat érinti a veszélyes elváltozás.

A napszemüvegeknek nem csupán a divatban van funkciója
A napszemüvegeknek nem csupán a divatban van funkciója. Fotó: 123rf

A szemhéj és a szemünket övező bőrfelület kritikus területnek számít a daganatos megbetegedések szempontjából, aminek hátterében részben a bőr vékonysága áll, illetve részben az, hogy gyakran teljesen védtelenül hagyjuk a napsugárzással szemben ezt a régiót az arcunkon. E tekintetben nem csupán arról kell beszélni, hogy nem kenünk fel elegendő fényvédő krémet, hanem arról is, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a napszemüveg-választásra. Pedig az UV sugárzás bőrünk mellett a szemünket és a látásunkat is veszélyezteti, mi több, hosszú távon akár szürke hályog kialakulásához is hozzájárulhat.

Hogyan védekezhetünk?

Tévhit, hogy a napszemüveg nyári kellék lenne, valójában egész évben érdemes viselni, amikor éppen süt a nap. Ez a kiegészítő ugyanis nemcsak a divatot és a komfortos látást szolgálja, hanem a szemek és a környező bőr védelmét is. Éppen ezért az - egészségügyi szempontból - ideális szemüveg lencséje és kerete akkora kiterjedésű, hogy szorosan illeszkedhessen a szemöldökhöz és az arccsonthoz, egyben a lehető legtöbbet takarja az orrnyeregből.

Akad még egy fontos szempont, amelyre vásárláskor érdemes odafigyelni: a termék legyen ellátva "CE" jelzéssel. Ez igazolja, hogy az adott napszemüveg megfelel az európai biztonsági szabványoknak, azaz képes kiszűrni a szemünket fenyegető UV sugarakat. Eközben a szemüvegek, amelyek nincsenek ellátva ezzel a védelemmel, veszélyesebbek még annál is, mintha semmit sem viselnénk. A sötét lencsék miatt ugyanis kitágulnak a pupillák, így nagyobb mennyiségű káros sugárzást engednek be.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)