Ilyen napszemüveget vásároljunk

Bár a fényvédelemre sokan fordítanak figyelmet, különösen nyáron, akad egy rendkívül fontos terület, amely mégis gyakran védtelen marad a napsugárzás káros hatásaival szemben: a szemünk.

Hogyan kezelhetjük a leégést házilag? Részletek itt.

Gyakran emlegetjük ködös Albionként, illetve rengeteg embernek az eső áztatta London jut először eszébe, ha szóba kerül az Egyesült Királyság. Függetlenül azonban a napsütéses órák valós számától, a szigetországban is évről évre igen magas az újonnan diagnosztizált bőrrákos megbetegedések száma, az esetek jelentős hányadában pedig a szemhéjakat érinti a veszélyes elváltozás.

A napszemüvegeknek nem csupán a divatban van funkciója
A napszemüvegeknek nem csupán a divatban van funkciója. Fotó: 123rf

A szemhéj és a szemünket övező bőrfelület kritikus területnek számít a daganatos megbetegedések szempontjából, aminek hátterében részben a bőr vékonysága áll, illetve részben az, hogy gyakran teljesen védtelenül hagyjuk a napsugárzással szemben ezt a régiót az arcunkon. E tekintetben nem csupán arról kell beszélni, hogy nem kenünk fel elegendő fényvédő krémet, hanem arról is, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a napszemüveg-választásra. Pedig az UV sugárzás bőrünk mellett a szemünket és a látásunkat is veszélyezteti, mi több, hosszú távon akár szürke hályog kialakulásához is hozzájárulhat.

Hogyan védekezhetünk?

Tévhit, hogy a napszemüveg nyári kellék lenne, valójában egész évben érdemes viselni, amikor éppen süt a nap. Ez a kiegészítő ugyanis nemcsak a divatot és a komfortos látást szolgálja, hanem a szemek és a környező bőr védelmét is. Éppen ezért az - egészségügyi szempontból - ideális szemüveg lencséje és kerete akkora kiterjedésű, hogy szorosan illeszkedhessen a szemöldökhöz és az arccsonthoz, egyben a lehető legtöbbet takarja az orrnyeregből.

Akad még egy fontos szempont, amelyre vásárláskor érdemes odafigyelni: a termék legyen ellátva "CE" jelzéssel. Ez igazolja, hogy az adott napszemüveg megfelel az európai biztonsági szabványoknak, azaz képes kiszűrni a szemünket fenyegető UV sugarakat. Eközben a szemüvegek, amelyek nincsenek ellátva ezzel a védelemmel, veszélyesebbek még annál is, mintha semmit sem viselnénk. A sötét lencsék miatt ugyanis kitágulnak a pupillák, így nagyobb mennyiségű káros sugárzást engednek be.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)