Ilyen lesz a Balaton egész nyáron

Kiváló a Balaton vízminősége, és várhatóan egész nyáron az is marad - közölték vizsgálati eredményeikre alapozva az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei.

Létezik egy rendelet, amely a természetes fürdővizek vízminőségének minősítésével foglalkozik. A Balaton vize bőven az abban szereplő határértékek alatt van gyakorlatilag az összes paraméter tekintetében - mondta el az InfoRádió kérdésére Pálffy Károly, a kutatóintézet tudományos munkatársa. Hozzátette, e téren a várhatóan igen meleg nyári időjárás sem fog változást hozni, a tó bátran látogatható lesz egész szezonban.

A magyar tenger ökológiai állapotát vizsgálva a kutatók folyamatosan ellenőrzik a vízben lévő algák mennyiségét. Ezek elszaporodása humánegészségügyi szempontból is káros lenne, ám ilyen jellegű probléma az elmúlt 15-20 évben nem fordult elő. Ennek oka, hogy az algák számára szükséges szervetlen tápanyagok, így a foszfor és a nitrogén szintje jelentősen lecsökkent az évek folyamán a tóban.

A Balaton vízminősége kiváló, és az is marad
A Balaton vízminősége kiváló, és az is marad (fotó: Varga György/MTI)

A szakember kitért rá, hogy külön vizsgálják a cianobaktériumok jelenlétét is, amelyek toxinokat termelhetnek, ám ezek száma rendkívül alacsony a Balatonban, ezért nem kell ilyen jellegű kockázattól tartani. "Jó vízminőséggel számolhatunk egész nyáron" - foglalt határozottan állást Pálffy Károly.

Megerősített szolgálattal készülnek a mentők a balatoni szezonra, mivel ilyenkor jelentősen megugrik a segítséget igénylő esetek száma. Részletek itt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: