IKEA-bútor miatt halt meg 4 gyerek

Negyvenhatmillió dolláros (11,8 milliárd forintos) kártérítést fizet az IKEA egy párnak, akiknek a gyermeke a svéd bútorgyártó egyik komódja miatt halt meg.

A kétéves Jozef Dudek megfulladt, miután 2017 májusában ráborult egy 32 kilogrammos Malm nevű IKEA-komód a család kaliforniai otthonában.

Már kivonták a forgalomból

A gyártó bútoraival már máskor is akadt gond, a részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el.

A fiókos szekrényt még 2016-ban biztonsági okokból visszahívta a cég az észak-amerikai piacról. Ez volt a legnagyobb termékvisszahívás a vállalat történetében. Addigra már három hasonló korú kisgyerek - Camden Ellis, Curren Collas és Ted McGee - vesztette életét a fiókos szekrény miatt. Az ő családjaik összesen 50 millió dolláros (14,75 milliárd forintos) kártérítést kaptak.

bútor, veszély, életveszély, gyerekek, biztonság, biztonságos bútorok
bútor, veszély, életveszély, gyerekek, biztonság, biztonságos bútorok

4 életet követelt a hibás bútor

A szülők sohasem gondolták volna, hogy egy kétéves fel tud borítani egy 76 centiméteres komódot, és megfulladhat alatta. "Csak később tudtuk meg, hogy biztonsági hibák csúsztak a tervezésbe" - mondták. "Nem szeretnénk, ha ez egy másik családdal is megtörténne" - hangsúlyozták a szülők és arra kértek mindenkit, aki Malm komódot vásárolt, hogy vigyék vissza az üzletláncba az árut. A család egymillió dollárt (körülbelül 295 millió forintot) ajánlott fel a kártérítésből olyan csoportoknak, amelyek azért dolgoznak, hogy megvédjék a gyermekeket a veszélyes termékektől.

Az áruházlánc kezdetben úgy próbálta megoldani a problémát, hogy felszólította vásárlóit, rögzítsék a falhoz a kis szekrényt. A haláleseteket követően az amerikai fogyasztóvédelmi bizottság tájékoztató kampányba kezdett a komódok kockázatairól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés