Így védekeznek a tengerszint-emelkedés ellen

A század végéig akár 1,8 méterrel is megemelkedhet a New Yorkot ölelő víz szintje. Szakértők szerint ráadásul a pusztító viharok és vihardagályok száma is jelentősen növekedhet.

A klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés nemcsak a trópusi szigetállamokat veszélyezteti, hanem New Yorkot is. A metropolisz hatalmas projektek keretében vértezi fel magát a növekvő vízszint ellen. Stratégiájuk része többek között a 850 kilométer hosszú partvonal megerősítése is.

New York, partvonal, partszakas, tengerszint, tengerszint-emelkedés, klímaváltozás, védelem, áradás
New Yorkot is fenyegeti a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés. Fotó: iStock

Megerősítik a partokat

A Queens városrészben lévő Rockaway félszigeten, valamint a délen lévő Staten Islanden - a Sandy hurrikán által legerőteljesebben érintett területeken - már több mint 15 kilométeren mesterséges homokdűnéket alakítottak ki. Több millió tonna homokot szállítottak oda, hogy megerősítsék a partokat. Emellett a város több milliárd dollárt költött arra is, hogy az elektromos hálózatokat és a metróvonalakat megvédje az áradásoktól.

A klímaváltozás komoly veszélyéről itt olvashat bővebben!

Brooklyn több negyedében és főként a manhattani Wall Street közelében időről időre homokkal töltött konténerek tűnnek fel. Ezek ideiglenes barikádok, amelyek a következő öt évben segíthetnek az áradások elleni védekezésben, míg nem sikerül hosszú távú megoldást találni. A hivatalos előrejelzések szerint 2050-ben a Manhattan déli csúcsán lévő épületek 37 százalékát fogja fenyegetni a vihardagályok veszélye. Ötven évvel később pedig a terület utcáinak 20 százalékát akár naponta is elöntheti a víz.

Van terv bőven

A legambiciózusabb projektek azonban még el sem kezdődtek. A város magasabbra akarja emelni a Manhattan déli részén az East River mentén elterülő parkot, a munkálatokat jövőre kezdik. A hozzátoldott terület a jövőben "hatástalaníthatja a viharokat" - mondta Stephen Cohen, a Columbia Egyetem szakértője.

A politikusok és szakértők mellett az amerikai hadsereg technikusai is a New York-i régió megmentését célzó tervekkel foglalkoznak. Az egyik javaslatuk egy víz alatti viharbarikád építése minden New York-i vízi útvonalon: ez 92 százalékkal csökkentené az áradás veszélyét, megvalósítása azonban 120 milliárd dollárba kerülne és károsítaná az ökoszisztémát is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: