Így roncsol a klórgáz

A klór harcigáz borzalmas - esetenként halálos, máskor csak nagy szenvedést okozó - roncsolást végez a szervezetben. Nem véletlen, hogy 1993-ban megtiltották a háborús használatát. Ennek ellenére ismét arról érkezett hír, hogy bevetették. Ezúttal a szíriai Aleppóban. Nézzük miért olyan veszélyes ez az anyag!

Helyi aktivisták és orvosok klórgáz bevetésével vádolták meg a damaszkuszi rezsimet, miután az ostromgyűrűbe zárt, észak-szíriai Aleppó ellenzéki fegyveresek kezén lévő asz-Szukkari kerületére helikopterekről hordóbombákat dobtak le, és mintegy 80 ember légzési nehézségekkel orvosi kezelésre szorult – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Ibrahim al-Haddzs, a szíriai ellenzékhez köthető segélyszervezet, a Fehérsisakosok egyik munkatársa adott a helyszínen. Az áldozatok között 50 gyermek is van. Más megfigyelők is megerősítették a támadás tényét, és arról számoltak be, hogy klórszag terjeng a területen.

A Fehérsisakosok egyik videóján légzési nehézségekkel küszködő embereket lehetett látni, akiket egy klinikán kezeltek. A felvételen oxigénmaszkkal lélegeztetett gyerekek is láthatóak voltak. A szíriai ellenzékhez tartozó sajtó is terjesztett képeket a klinikán kezelt áldozatokról. A BBC szerint a harcigáz bevetéséről szóló információt és a felvételeket sem lehetett azonban független forrásból ellenőrizni.

Az ENSZ augusztus végén megjelentetett szakértői jelentése szerint a szíriai kormány 2014 áprilisában és 2015 márciusában a nagyrészt felkelők kezén lévő Idlíb tartományban klórgázt vetett be. Még 2013 augusztusában Damaszkusz közelében mintegy 1400 halálos áldozata volt egy mérgesgáztámadásnak. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya ezt követően hozzájárult, hogy leszereljék a rezsim vegyi fegyvereit.

A terror a cél

A klórgáz katonai célú felhasználása már elég régre tekint vissza. Az első világháború 10 millió halottjából 880 ezerrel a harcigázok végeztek. A gáztámadások a klórgázzal kezdődtek, de ez nem volt elég pusztító és így áttértek a veszélyesebb foszgénre és a mustárgázra . Ráadásul a klórgáz ellen például az aktívszenes légszűrők elég jó védelmet nyújtottak.

Annak ellenére, hogy a klórgáz nem igazán volt képes harcászati előnyöket teremteni, a használatuk fennmaradt, mert az általuk okozott sérülések az ellenséges katonákat olykor harcképtelenné tehették, másrészt (a polgári lakosságnak is) okozott szenvedés látványa demoralizáló hatással volt azokra is, akiket nem ért el a mérgezés . Így jelenhetett meg a klórgáz a harcokban Irakban és Szíriában is. Az 1993-as vegyifegyver-tilalmi egyezmény ugyan megtiltja a klórgáz háborús használatát, de a tilalmat azóta is megszegik. A végletekig eldurvult és elembertelenedett szíriai összetűzésekben a damaszkuszi rezsim mellett az ISIS (iszlám állam) sem rettent vissza a használatától.

Hogyan roncsolja az emberi szervezetet?

A klór megtámadja a légzőszerveket, a szemet és a bőrt. Mivel a sűrűbb, mint a levegő, hajlamos felhalmozódni rosszul szellőző helyiségekben. Ráadásul a klórgáz erős oxidálószer, amely reakcióba léphet az éghető anyagokkal. Ebből már kibontakozik a karaktere. Csakhogya klór reakcióba lép a vízzel is, a szervezetnek ezért minden olyan részét roncsolja, ahol nedvességet talál. A szemet, a torkot, a tüdőt támadja elsősorban, de a bőrt is képes roncsolni. Mivel a klórgázból és a vízből sósav képződik könnyel leképzelhető a kifejtett roncsoló hatás ereje. A szöveteket olyan erősen károsíthatja, hogy az halálhoz vezethet. A mérgezéshez már nagyon kis koncentráció is elegendő.

Harci gázok kémiai képletei. A klór játékszernek tűnik némelyik mellett

A klór mérőeszközökkel igen kis koncentrációban – 0,2 rész per millió (ppm) – is kimutatható a levegőből. A szaga 3 ppm-nél érzékelhető. Köhögés és hányás fordulhat elő 30 ppm környékén, és tüdőkárosodás lép fel 60 ppm-nél. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor 1 köbméter levegőben a szennyező anyag csak egy nem egészen 4 centiméter élű kockában is elfér. Ha valaki ebből az elegyből vesz néhány mély lélegzetet, az akár végzetes is lehet. Az úgynevezett IDLH érték, ami a közvetlen életveszélyt és egészséget veszélyeztető koncentrációt jelöli, mindössze 10 ppm. A légzést a gáz már alacsony koncentráció esetén is nehézzé teheti, és ilyenkor már felléphet a szem irritációja is. De ha a belélegzett klór koncentrációja meghaladja a 30 ppm-et, akkor az anyag reakcióba lép a vízzel és a celluláris folyadékkal, sósavat (HCI) és hipoklórossavat (HClO) állítva elő.

Határértékek

A klór veszélyességét mutatja, hogy az amerikai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hivatal (OSHA) a levegőben az egészségügyi határértéket az elemi klór esetében 1 ppm-ben, vagy 3 mg /m3-ben határozta meg, Foglalkoztatás-biztonsági Intézet által ajánlott úgynevezett expozíciós határérték 0,5 ppm, 15 perc alatt.

Magyarországon a klórral elsősorban az ivóvíz fertőtlenítése révén találkozunk. A vízben oldott klór nem árt a szervezetnek. A szerves klórszármazékok, konkrétan a trihalometánok csoportja (THM) azonban bizonyos mennyiség felett másfél-kétszeresére növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Ezért szigorú a határérték , 50 mikrogramm/liter fölött nem lehet ivóvizet szolgáltatni. Ez a határérték azt jelenti, hogy minden százezredik embernél növekszik másfél-kétszeresére a kockázat, ha egész életén át (például 70 év alatt) éppen a határértéknek megfelelő THM tartalmú vizet fogyaszt. Azonban a magyarországi adatok alapján az ivóvíz THM tartalma 70-80 százalékban 5 mikrogramm/liter, 20-25 százalékban 20 mikrogramm/liter alatt van, és csak a maradék 5 százaléknyi rész az, amely határérték alatti, de a 20 mikrogramm/litert meghaladja. Forrás: MTI, MaViz

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)