Így élessz újra egy néhány napos babát

Te tudnád, mit kell tenned, ha hirtelen leállna egy pár napos baba légzése, keringése? Sajnos sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség az életmentő tudásra.

Tisztában vagy azzal, hogy laikusként hogyan tudsz újraéleszteni egy csecsemőt? Ha a kérdésre nemmel válaszoltál, semmi gond – pont neked készített egy igen hasznos infografikát az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, amelyet az újraélesztés napjához (október 16.) kapcsolódóan meg is osztottak közösségi oldalukon.

Alapítványunk célja, hogy még több emberhez eljuttassuk az életmentő tudást, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség rá” – írták a posztban.
csecsemő újraélesztése
Sajnos sosem tudhatod, mikor lesz szükséged az életmentő tudásra. Fotó: Getty Images

Útmutató lépésről lépésre

A csecsemő megvizsgálásának és újraélesztésének legfontosabb lépései az alábbiak:

  • Vizsgáld meg, hogy a csecsemő mutat-e életjelet!
  • Tedd szabaddá a légutakat!
  • Ha a gyermek eszméletlen és nem lélegzik, kezdd meg az újraélesztést és hívj mentőt!
  • Végezz befúvásokat és mellkasnyomásokat felváltva, amíg az életjelek vissza nem térnek vagy ki nem érnek a mentők!

Az alábbi infografikán bővebben is kifejtik az egyes lépéseket.

Fontos figyelmeztetések

Nagyon fontos, hogy az eszméletlen csecsemőt ne rázd és ne ütögesd! Ha egyedül vagy, kiálts segítségért, de ne hagyd felügyelet nélkül a gyermeket! Miután mentőt hívták, ne tedd le a telefont, a mentésirányító ugyanis segíteni tud az újraélesztésben. 

Nem szabad elfelejteni továbbá, laikusok számára megfogalmazott információk tájékoztatásnak minősülnek, tehát az akkreditált újraélesztés-oktatáson megszerezhető tudást nem helyettesítik. Az információátadás legfontosabb célja, hogy laikusként is mert cselekedni, hiszen vészhelyzet esetén minden másodperc számít!

A légzésfigyelő hasznos eszköz – időben leadott jelzésével azonnal cselekedhetnek a szülők, hogy megmentsék babájuk életét. De vajon azt is tudjuk, hogy mit kell tennünk, amikor meghalljuk a készülék csipogását? Mi a teendő, ha leállt a gyermek légzése?

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra