Hőségben ez jár a munkavállalónak

Szabadban végzett fizikai munkák esetén a munkaadóknak rendszeres pihenőidőt és 14-16 Celsius fokos hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítaniuk munkavállalóik számára hőséghullámok idején - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya.

Hogyan óvjuk egészségünket kánikula idején? Részletek itt.

A munkaidőkeretben (például 12 órás beosztásban) dolgozók esetében azt javasolják hőségriasztás idejére a munkaadóknak, hogy ütemezzék át a munka-pihenési rendet, valamint az érintett dolgozók számára alakítsanak ki gyakoribb és hosszabb pihenőidőket. Figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve arra, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen dolgozzanak.

A munkaadók kötelessége, hogy hőség idején is biztonságban dolgozzanak a munkavállalók
A munkaadók kötelessége, hogy hőség idején is biztonságban dolgozzanak a munkavállalók

A munkavédelmi oktatás alatt fel kell készíteni a dolgozókat, hogy képesek legyenek felismerni és kezelni a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fontos, hogy a dolgozók odafigyeljenek egymásra: bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét esetén, valamint sérülésnél azonnal hagyják abba a munkát és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást. Legyen mindig mobiltelefon a munkaterületen arra az esetre, ha esetleg segítséget kell hívni.

Felmerülő kérdés esetén a 06 80 204 292 zöld számon ingyenesen elérhető a munkavédelmi főosztály által működtetett, telefonos munkavédelmi tanácsadó szolgálat. A szervezet a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és az érdekképviseleti szerveknek egyaránt tájékoztatást nyújt a munkavédelemmel összefüggő jogosultságokról és kötelezettségekről.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)