Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk

Meglepő adatok derültek ki egy globális kutatócég által készített tanulmányból, amely 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgálta.

Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ. Ezzel a mennyiséggel 822 ezer olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni. A hulladéknak azonban csak mintegy 16 százalékát - 323 millió tonnát - hasznosítják újra, a szemét 46 százalékától - 950 millió tonnától - pedig nem fenntartható módon szabadulnak meg - olvasható a tanulmányban.

hulladék, szemét, hulladéktermelés, kommunális hulladék, újrahasznosítás
Egy amerikai háromszor annyi hulladékot termel, mint egy kínai. Fotó: 123rf

Az amerikaiak az élen járnak

A legnagyobb hulladéktermelő az Egyesült Államok, ahol évente fejenként 773 kilogramm kommunális hulladék keletkezik. Ez 239 millió tonnányi hulladékot jelent, amely a globális mennyiség 12 százalékát teszi ki, miközben az ország a világ népességének csupán 4 százalékát adja. Ezzel szemben Kína és India, amely a globális népesség 36 százalékát adja, a világ kommunális hulladékának 27 százalékát állítja elő. Egy amerikai háromszor annyi hulladékot termel, mint egy kínai és hétszer többet, mint egy etiópiai.

Így termelhetünk kevesebb szemetet Sokak úgy hiszik, túl sok lemondással és macerával járna, hogy környezetbarátabbá tegyék háztartásukat. Pedig már néhány apró változtatás is sokat számít. A részleteket itt olvashatja el!

Amerika mellett Hollandiában, Kanadában, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában is nagy mennyiségű hulladékot termel a lakosság. Az Egyesült Államokban azonban csak a kommunális hulladék 35 százalékát hasznosítják újra, szemben a németországi 68 százalékos aránnyal. A kelet-afrikai országban a legalacsonyabb a hulladéktermelés.

"Mivel már nem szállíthatják Kínába, az amerikai hulladék nagy részét egyszerűen elégetik, nincs megfelelő infrastruktúra a hulladékprobléma kezelésére" - mondta Will Nichols, a cég környezetkutató részlegének vezetője. Kína, Thaiföld, Vietnam és Malajzia ugyanis a közelmúltban betiltotta a hulladékimportot. "Az ázsiai országok nem akarnak a világ szemétlerakói lenni. A Fülöp-szigeteki és a kanadai kormány között a közelmúltban feszültség alakult ki amiatt, hogy a délkelet-ázsiai ország visszaküldött 69 konténernyi hulladékot Kanadának" - fűzte hozzá a kutató.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: