Gondot okoz a létszámstop a kórházakban

Szigorúan véve nincs kórházi létszámstop, így nincs akadálya az üres álláshelyek betöltésének sem - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A Magyar Kórházszövetség szerint azonban a munkaerőgondok megszüntetéséhez hosszú távú megoldásra lenne szükség.

Ahogy a napokban mi is megírtuk, a fenntartó levélben értesítette a kórházigazgatókat, hogy gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben. A levél szerint november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem.

kórház, kórházi ügyek, egészségügyi ellátás, egészségügyi dolgozók, létszámstop
kórház, kórházi ügyek, egészségügyi ellátás, egészségügyi dolgozók, létszámstop

Bajban vannak a kórházak?

A kórházakban folyamatosan vesznek fel új dolgozókat, a kormány pedig rendszeresen monitorozza a közigazgatásban és közszolgáltatásoknál betöltött, üres és szükséges álláshelyeket - ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lehetne felvenni dolgozókat, ha arra szükség van. A cél, hogy valamennyi intézményben kontrolláltan történjenek a felvételek, az intézkedés azonban semmilyen módon nem befolyásolhatja negatívan a betegellátás folyamatosságát - olvasható az ÁEEK közleményében.

Gyors megoldás kell

Az egészségügyre ennyit kellene költeni - részletek!

A tájékoztatás szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kórházakban életbe léptetett létszámzárlat minél hamarabb feloldódjon. A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) azonban úgy látja, hogy a szóban forgó kormányhatározat csak tovább rontja a jelenleg is fennálló HR-problémákat. Ezért a betegellátás biztonsága szempontjából a kórházszövetség elengedhetetlennek tartja a helyzet hosszú távú eredményes megoldását. Az MKSZ minden segítséget megad ebben a folyamatban - közölték.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció