"Félelmetes élmény volt." Ilyen a kanyaró felnőttkorban

A kanyarót a közvélekedés gyermekbetegségként tartja nyilván, így aztán ha valaki felnőttként fertőződik meg, különösen ijesztőek lehetnek a rejtélyesnek tűnő kór tünetei. Persze a fertőzés természetét illető bizonyosság sem sokkal jobb, hiszen a kanyaró potenciálisan halálos. Igaz történetet adunk közre.

A gyermekbetegségek többsége olyan fertőzés, amelyek kivédésére a későbbiekben már az esetek túlnyomó többségében felkészül a szervezet, s a kórokozók hiába is próbálkoznak, esélyük sincs. Előállhat azonban olyan helyzet, amikor valaki gyermekként elkerüli valamelyik betegséget, s amikor eléri a fertőzés, a szervezete nem ismeri fel azonnal, s nem mozgósítja elég gyorsan a védekező mechanizmusit, s kialakul a betegség.

beteg nő
A kanyaró nagy levertséggel jár, de gyorsan múlik. Veszélyes szövődmények

Így járhatott a 20 éves Andrea is, aki Erdélyből érkezett Budapestre, hogy ott töltse a vakációját. Kezdetben minden a legnagyobb rendben alakult, eltekintve azoktól az apró kellemetlenségtől, amelyek újra és újra jelezték, hogy valami nem tökéletesen működik a lány szervezetében. Sugárzó fájdalmat érzett a fogsorában, illetve fájt, ha forgatta a szemét . A barátai emiatt tréfálkoztak is vele, hogy ez a büntetése, amiért ferde szemmel nézett valakire.

A közérzete fokozatosan romlott, méghozzá annyira, hogy már a hazautazása előtt orvoshoz ment. A vizsgálat azonban nem derített ki semmi különöset. Az doktor egy olyan kisebb fertőzésre gyanakodott, amit valaki könnyen összeszedhet egy idegen helyen.

Az első panaszok megjelenése után mintegy két héttel erős megfázásos tünetek jelentkeztek. A kezelés részeként a letapadó váladék oldására szolgáló orvosságot szedett, így amikor piros fontok jelentek meg az arcán, azt gondolta, hogy ezek a gyógyszer ismertetésében is szereplő mellékhatás következményei. Csakhogy a betegség nem akart enyhülni, sőt teljesen ágynak döntötte.

"Nagyon rosszul voltam. A lázam az égbe szökött. Az egész fejem felpuffadt. S nem voltam képes még felülni sem. Soha nem éreztem magam olyan elesettnek sem előtte, sem azóta. Ennél már csak az volt rosszabb, hogy láttam anyám arcán a kétségbeesést. Nem tudtam eldönteni, hogy magamat sajnáljam-e jobban, vagy őt" - mondta Andrea mosolyogva, de az akkori ijedtség, és döbbenet árnyéka az emléket felidézve még most is ott sötétlett a tekintetében. "Soha többé kanyarót!" - hessentette el magától a baljós gondolatokat.

A kihívott háziorvosnak egyetlen pillantás elég volt, hogy felállítsa a diagnózist, hiszen a környéken éppen akkor előfordult már több kanyarós eset is. Megnyugtatott mindenkit, hogy a kór lefolyása ilyen megrázó is lehet, de semmi pánik, pár nap alatt különösebb kezelés nélkül rendbe fog jönni. S úgy is történt, ahogy megjósolta. Andrea környezetében a biztonság kedvéért mindenkit beoltottak a betegség ellen, s újabb fertőzés nem is történt.

Az eset érdekessége, hogy Andreát beoltották kanyaró ellen, azaz elvileg immunisnak kellett volna lennie. De a megszerzett védelem nem volt elég erős. S mivel a vele egykorúak közül többen is megbetegedtek, könnyen lehet, hogy emlékeztető oltásra lett volna szükségük.

Andrea tulajdonképpen a kanyaró klasszikus tüneteit produkálta, hiszen általában a tünetek a fertőzés után körülbelül 7-14 nappal kezdődnek, megfázásos jeleket mutatott magas lázzal, s a szemfájdalom is előfordul. A kanyaró felismerhető 2-4 nap után a szájban megjelenő apró fehér foltokról ( Koplik-foltok ). Kicsivel később aztán a fül környékén elkezdődik a jellegzetes, kiemelkedő piros megjelenése. Az orvos a diagnózist a tünetek és a kiütések alapján állítják fel, nem folytatnak kifejezetten a kanyarót célzó vizsgálatokat.

A fertőzésnek kitett fogékony emberek közül csaknem mindenki megkapja a betegséget (kontagiozitási indexe csaknem 100 százalék). Egy-egy járvány alatt a gyermekközösségekben a betegségen át nem esett, fertőzésnek kitett gyermekek több mint 90 százaléka megbetegszik. Mindezek alapján érthető, hogy - védőoltás nélkül - a népesség nagy része átesik a betegségen 5-10 éves életkorban. Részletek!

Egészséges és jól táplált gyermekeknél (vagy felnőtteknél) a kanyaró gyorsan elmúlik, s a foltok is hamar elhalványulnak. De az esetek körülbelül egy ezrelékében agyvelőgyulladás (enkefalitisz) alakulhat ki, amely halálos is lehet. Ha másodlagos bakteriális fertőzés is megjelenik, például tüdőgyulladás alakul ki, az nagyon súlyossá, esetenként halálossá válhat. További súlyos szövődmény az igen ritka szubakut szklerotizáló panenkefalitisz , amely valószínűleg annak következtében alakul ki, hogy a fertőzéskor az agyba jutott kanyaró vírus valamilyen okból hónapokkal vagy évekkel később reaktiválódik. A betegség - amely szellemi hanyatlást, izomrángásokat és görcsöket okoz - egyre súlyosbodik, s gyakran halállal végződik.

Andrea jól van, s nem találkozott a veszélyes, ritka szövődményekkel, de az esete jól mutatja, hogy a kanyaró egy felnőtt számára is félelmetes és megrázó lehet. Jobb hát megelőzni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra