Ezért veszélyes a medencébe vizelni

Talán a legtöbben egyetértenek azzal, hogy egy strandon a medencébe vizelni nem túl elegáns, és nem is túl gusztusos dolog. De nemcsak emiatt jobb, ha nem tesszük meg, hanem azért is, mert komoly egészségügyi kockázatai is lehetnek.

A strandok medencéiben a víz fertőtlenítését klórral oldják meg - ez ugyanis elpusztítja a vízben található kórokozókat. Amikor a klór a medence vizébe kerül, egy úgynevezett hipoklórossav nevű gyenge sav jön létre, amely elpusztítja az olyan baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E-coli. A hipoklórossav emellett egyes vírusokkal is megbirkózik - számolt be róla a Men'sHealth.

A biztonságos strandolás öt alapszabályáról itt olvashat!

"A klór úgy működik, hogy károsítja a baktériumok sejtfalát, míg a vírusok esetében a bennük lévő fehérjéket, illetve a DNS-t károsítja" - mondta a lapnak Dr. Jamie Alan, a Michigani Állami Egyetem farmakológus professzora. A medencefertőtlenítésre használt vegyszerek egyébként a legtöbb kórokozót néhány perc alatt elpusztítják, de némelyikük akár napokig is elélhet a medence vizében.

medence, fürdőzés, strand, vizelet, kórokozók
Illetlen és veszélyes a medencében könnyíteni magunkon. Fotó: Getty Images

Ezért ne vizeljünk a medencébe

A medencében lévő víz klórtartalmának ahhoz is köze van, hogy miért nem szabad belepisilni - mármint amellett, hogy egy igencsak gusztustalan szokásról beszélünk. A medencébe ürített vizelet ugyanis "elhasználja" azt a klórt, ami arra kellene, hogy semlegesítse a vízbe került kórokozókat, baktériumokat, verejtéket, apró székletmaradványokat, és minden egyéb koszt, ami a levegőből, illetve a fürdőző emberek bőréről, testéről, ruháiról a vízbe kerül.

A hipoklórossavnak tehát megfelelő környezetre van szüksége ahhoz, hogy végezni tudja a "munkáját" - egészen pontosan csak egy bizonyos pH-értékű közegben tud igazán hatékony lenni. Márpedig a vizelet befolyásolja a víz pH-értékét, ami miatt a klóros fertőtlenítés nem tud úgy működni, ahogyan szükség lenne rá.

Betegség is lehet a vége

Egy átlagos fürdőző testéről mikroorganizmusok milliárdjai kerülnek a medence vizébe, ezért egy forgalmasabb nyári strandolós napon egyáltalán nem mindegy, hogy a vízbe kevert klór megfelelően ellátja-e a "feladatát". Minél több ugyanis a vizelet a medence vizében, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki, aki fürdik benne, valamilyen betegséget fog elkapni azok miatt a kórokozók miatt, amelyeket a vizelet miatt kevésbé hatékonyan működő klóros fertőtlenítés nem tudott elpusztítani.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)