Ezért lehet veszélyes az enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés

Sokan fellélegeznek, ha tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelik a koronavírus-fertőzést. És miért ne tennék? Egy friss kutatás eredményei azonban felhívják rá a figyelmet, hogy kiszámíthatatlan vírusról van szó, ami hónapokkal a gyógyulást követően is okozhat problémákat.

Az enyhe lefolyású vagy tünetmentes koronavírus-fertőzés után hátramaradhatnak olyan antitestek, amelyek hónapokkal a gyógyulás után is képesek a szervezet ellen fordulni és megtámadni az egyes szerveket, szöveteket - derül ki egy friss tanulmányból, ami a Journal of Translational Medicine című folyóiratban jelent meg, és amelynek eredményeiről a WebMD is beszámolt.

enyhe tünetek COVID-19
enyhe tünetek COVID-19

Az autoantitestek potenciális veszélyt jelentenek

A kutatók már több mint egy éve tisztában vannak vele, hogy a súlyos lefolyású COVID-19 okozta megbetegedés hatására azimmunrendszerautoantitesteket termelhet. A Cedars-Sinai egészségügyi központ tudósai azt is kimutatták, hogy ugyanez történhet az enyhe lefolyású betegséggel küzdőknél is, akár még hat hónappal a gyógyulást követően is.

"Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy mi teszi a COVID-19-et egyedülálló betegséggé" - nyilatkozta Justyna Fert-Bober, az intézet kutatója és a tanulmány társszerzője. Az immunválasz diszregulációja - vagyis az immunrendszer szokásostól eltérő működése - állhat a tartósan fennálló tünetek hátterében is, amelyek azoknál jelentkeznek, akik hosszú COVID-ban szenvednek - tette hozzá Fert-Bober.

Még az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőzésből is nehéz lehet felépülni, különösen az idős embereknek és az alapbetegséggel küzdőknek - erre hívja fel a figyelmet egy idős amerikai orvos esete.

Mi derült még ki?

A kutatók 177 oltatlan koronavírus-fertőzöttől vettek vérmintát, majd összehasonlították azokat egészséges emberek - még a világjárvány kirobbanása előtt vett - mintájával. Kiderült, hogy a fertőzöttek szervezetében megemelkedett az autoantitestek szintje. Ezzel kapcsolatban Susan Cheng, a tanulmány másik társszerzője azt nyilatkozta: olyan autoantitest-aktivitásra utaló jeleket találtak, amelyek általában krónikus gyulladáshoz és olyan sérüléshez kapcsolódnak, amely bizonyos szervrendszereket és szöveteket érint. Például a bőrt, az ízületeket vagy az idegrendszert.

Érdekesség, hogy a kutatók több férfinél fedeztek fel emelkedett autoantitest-szintet, mint nőnél. Ez azért meglepő, mert az autoimmun betegségek jellemzően több nőt érintenek, mint férfit. Ugyanakkor annak tudatában, hogy a férfiak összességében hajlamosabbak a koronavírus okozta súlyos megbetegedésre, már kevébé meglepő - tette hozzá Justyna Fert-Bober. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a kutatók megállapíthassák, vajon az ilyen típusú autoantitestek megfertőződött oltottaknál és hosszú COVID-ban szenvedőknél is kialakulhatnak-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő