Ez a gyógyszer sem alkalmas a COVID-19 kezelésére

A köszvény kezelésére használt kolhicin szedése nem jár előnyökkel a koronavírusos betegek számára - erre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

Újabb gyógyszer került fel azon szerek és gyógyhatású készítmények folyamatosan bővülő listájára, amellyel egyesek megkísérlik "házilag" kigyógyítani magukat a COVID-19 okozta megbetegedésből. Ezek azonban egytől egyig alkalmatlanok a koronavírus-fertőzés kezelésére, nem rendeltetésszerű vagy mértéktelen használatuk komoly egészségügyi károkat okozhat - figyelmeztetnek szakemberek.

koronavírus-fertőzés kezelése
koronavírus-fertőzés kezelése

Ezúttal a kolhicin nevű gyógyszerről - amit köszvény, szívburokgyulladás vagy az ereket megtámadó Behcet-kór kezelésére használnak - derült ki, hogy alkalmatlan a koronavírusos betegek gyógyítására - írja a U.S. News. "Nem jár előnyökkel, ha a kolhicint hozzáadjuk a covidos betegek számára javasolt szupportív kezeléshez" - erősítette meg Kedar Gautambhai Mehta, az indiai GMERS Orvosi Főiskola és Kórház adjunktusa, egy, a témában készült új tanulmány vezetője. Hozzátette: a kolhicin sem a COVID-19 okozta megbetegedés lefolyásának súlyosságát, sem a halálozás kockázatát nem csökkenti. Ahogy a kórházi kezelés időtartamát sem. Nem véd meg az intenzív osztályra vagy a lélegeztetőgépre kerüléstől sem. Nem rendeltetésszerű használata ráadásul kellemetlen mellékhatásokkal, gyakran hasmenéssel járhat.

Szegedi matematikusoknak sikerült lemodellezniük az új típusú koronavírus emberi szervezetben való szétterjedését. A folyamatról látványos videót is készítettek.

Mi derült ki a kolhicinről?

Az RMD Open nevű folyóiratban nemrég megjelent tanulmány több tucat, 2021 júliusáig közzétett tanulmány eredményein alapul, amelyek azt vizsgálták, hogy a kolhicin alkalmas-e a SARS-CoV-2 vírusfertőzés kezelésére. Ezek közül hat randomizált kontrollált vizsgálat is szerepelt, amelyekben összesen 16 148 koronavírusos beteg vett részt. Kiderült, hogy a kolhicint kapó betegeknél 58 százalékkal nagyobb volt a mellékhatások előfordulásának aránya, és csaknem kétszer nagyobb a hasmenés kockázata, mint a szokásos kezelést kapó betegeknél. A tanulmány szerzői szerint azonban ezeket az eredményeket a vizsgálatok jellege miatt érdemes óvatosan kezelni és értelmezni.

Az ivermektin-őrület

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nemrégiben Twitteren figyelmeztetett egy, a koronavírus-fertőzéssel küzdők körében terjedő, veszélyes trendre. Sokan saját maguk "kúrálására", önhatalmúlag, nagy dózisban elkezdték használni az ivermektin nevű állatgyógyászati készítményt, amelyet parazitafertőzések ellen vetnek be - állatoknál. Ahogy arra a szakértők felhívták a figyelmet: ez a szer emberi fogyasztásra nem alkalmas. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban egyre több ember kerül kórházba rosszulléttel az ivermektin beszedése után.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő