Étrend-kiegészítők, amikkel nem árt vigyázni

Nincs minden rendben a hazai szabályozással, ráadásul nagyjából bármi lehet az étrend-kiegészítőkben. Mire figyeljünk, ha nem akarunk silány minőségű, vagy kifejezetten veszélyes termékbe botlani? A Szkeptikus Klub előadásán jártunk.

Az elmúlt években a gyógyászati céllal használt termékek elárasztották a piacot, az étrend-kiegészítők száma radikális mértékben emelkedett, ezzel pedig az öngyógyításban, a házi kúrákban is egyre nagyobb szerepet kapnak. A jelenség számos problémát vet fel, erről beszélt fővárosi előadásában Szkeptikus Klub vendégelőadójaként.

Szabad kezet kap mindenki

A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével ma Magyarországon - kis túlzással - bárki forgalmazhat étrend-kiegészítőket, egyetlen törvényi kötelezettsége van, mindössze Ködpiszkáló blog bloggere.

Mindezek mellett nagy probléma, hogy a jogszabályok alapján ezeket a termékeket nem lenne szabad gyógyhatással reklámozni, ám a valóság (és a GVH büntetési lajstroma) mást mutat, a fentiek ugyanis az interneten és a sajtóban közzétett hirdetések szövegeiben nem mindig tükröződnek.

A hatósági kontroll hiánya visszaélésekre, hamisított termékek forgalmazására ad lehetőséget, amelynek következményei a fogyasztókat sújtják - magyarázta az előadó, aki szerint még több és súlyosabb minőségi probléma jellemzi az engedély nélkül forgalmazott termékeket. Néhány népszerű csoportot is kiemelt az elmúlt évek tapasztalatai alapján: kitért a fogyasztószerekkel, potenciafokozókkal, grépfrútmag-cseppekkel, antioxidánsokkal és tömegnövelő szerekkel kapcsolatos veszélyekre, kutatási eredményekre is.

A laboratóriumban fény derül mindenre

A legtöbb probléma - a szegedi vizsgálatok alapján - az összetevőkkel akadt, a potencianövelők között például bőven találtak olyan termékeket, melyek - a feltüntetett növényi összetevők helyett - gyógyszerhatóanyagot (szildenafil) tartalmaztak, ami elviekben tilos.

A grépfútmagból készült cseppekkel kapcsolatban is akadtak minőségi kifogások: a szakember beszámolója szerint volt olyan termék, amiről nem is tudták megállapítani, miből készült, több másik esetben pedig nem is magból, hanem a gyümölcs héjából készült az étrend-kiegészítő. Ezeket a cseppeket általában az immunrendszer működésének fokozására, valamint baktériumok ellen ajánlják, de mint kiderült, erre egy kivétellel semmilyen tudományos kutatás sem készült, azaz nem megalapozott az indikáció. Azt, hogy baktériumellenes hatású lenne, mindössze egy Nigériában végzett esettanulmány támasztja alá, ám a publikált eredmény kevéssé meggyőző, hiszen tucatnál is kevesebb vizsgálati alanyon végezték a kísérleteket. A szegedi Farmakognóziai Intézet olyan terméket is vizsgált, amiben egészségre ártalmas mennyiségben találtak tartósítószert, ennek a szernek a forgalmazását a bejelentésre aztán megszüntették.

Elviekben ma az étrend-kiegészítőkben vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, élettani hatással rendelkező összetevők lehetnek.A fogyasztószerek veszélyeiről - különösen az interneten rendelhető tablettákkal kapcsolatban - egyre többet olvasni, hallani a médiában, ennek is külön etapot szentelt az előadó, és a termékcsoport miatt több intő jelre is felhívta a figyelmet. Tanácsai segíthetnek minden fogyasztót a tudatos döntésben.

Saját felelősségünk, hogy mit veszünk be!

  • Ha egy termék azt hirdeti, hogy növényi hatóanyag van benne, legyen gyanús, ha a kapszulát szétszedve fehér por hullik ki belőle. Ez szintetikus összetevőre utalhat ugyanis!
  • Legyen gyanús, ha egy terméket "csodaszernek" aposztrofálnak, azaz számtalan betegség, tünetcsoport gyógyíre a hirdetés szerint!
  • Ne vásároljunk olyan internetes oldalon semmilyen tablettát, készítményt, ahol forgalmazó, gyártó elérhetősége nincs feltüntetve, és rendelésünk egy üzenetdobozból jut el a címzetthez, ám nem tudjuk, milyen e-mail címre!
  • Nézzük meg, hogy az adott szer fent van-e az OÉTI listáján, ami a bejelentett készítményeket tartja számon!
  • Ellenőrizzük, hogy a vásárolandó étrend-kiegészítő nincs-e tiltólistán. Az OÉTI honlapján például külön nevesítik a veszélyes potencianövelőket!
  • Nézzünk utána, hogy a termék összetevői között nincs-e tiltott növényi összetevő, illetve gyógyszerhatóanyag!
  • Amennyiben a dobozokon nincsen magyar nyelvű felirat, és magyar nyelvű tájékoztató sem található benne vagy a dobozon, illetve csak szedett-vedett, rossz helyesírású leírást találunk az alkalmazásról, akkor is éljünk a gyanúval, hogy nem a legminőségibb szert fogtuk ki!
  • Részesítsük előnyben azokat a gyártókat, akik régen forgalmaznak már étrend-kiegészítőket és ellenőrizhetően megbízhatóak. Ezeknek a cégeknek ugyanis valószínűleg arra is van anyagi forrása, hogy a szükséges laboratóriumi és minőséggel kapcsolatos vizsgálatokat is elvégezze!
  • A testépítésre használt szereket mindig ellenőrizzük, ezekbe is gyakran előfordul, hogy tiltott gyógyszerhatóanyagot rejtenek. Ha fontos, hogy doppingbiztos készítmény legyen, mindig vessük össze a felsorolt összetevőket a WADA tiltólistás elemeivel (az aktuális tiltólista itt érhető el)!
  • Ne higgyünk annak, ha a szereket előtte-utána fotókkal reklámozzák, vagy lelkes fórumozók dicsérik a forgalmazó oldalán az adott szert. Ha véleményre van szükségünk, inkább más közösségi portálon "szaglásszunk", ne a forgalmazó oldalán!

Kell-e nekünk étrend-kiegészítő?

"Nem vagyok gyógynövényellenes" - hangsúlyozta az előadás végén, a záporozó kérdések után dr. Csupor Dezső, aki szerint étrend-kiegészítőkre igenis szükségünk van, ám ésszerű mértékben, indokolt esetekben, és sosem a hagyományos terápia vagy kiegyensúlyozott étkezés helyett.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)