Életveszélyes lehet maszkban edzeni

Magassági betegség tünetei jelentkezhetnek, ha valaki intenzív edzést végez arcmaszkban. A hirtelen fellépő oxigénhiányos állapot akár kómához vagy halálhoz is vezethet.

Koronavírus: itt kaphatjuk el a legkönnyebben Mutatjuk, hol, illetve milyen tevékenységek közben kaphatjuk el a legnagyobb eséllyel az új típusú koronavírust.

Bár a maszkok nem védenek meg az új koronavírustól, megakadályozhatják, hogy terjesszük a betegséget azáltal, hogy tüsszentés, köhögés, vagy szimplán egy sóhajtás vagy beszéd közben apró nyálcseppeket juttatunk a levegőbe. A védekezés szempontjából tehát - immár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint is - nélkülözhetetlenek a maszkok, ám rettentő kényelmetlenek hosszú távon. Mi több, az IFLScience összeállítása szerint képesek lehetnek életveszélyes tevékenységgé változtatni az edzést.

Az Ausztrál 7News hírcsatorna a közelmúltban két olyan kínai tinédzser esetét mutatta be, akik meghaltak, miután arcmaszkban edzettek. Bár még nincs elég információ ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan kijelenthessék, a maszkviselés közvetlenül hozzájárult a tragédiákhoz, mindenképpen felveti a kérdést, hogy vajon mennyire biztonságos nagy erőkifejtés közben ennek a védőeszköznek a használata.

arcmaszk, koronavírus, edzés
arcmaszk, koronavírus, edzés

Oxigén helyett szén-dioxidot lélegzünk vissza

Edzés közben sokkal gyorsabban és erősebben lélegzünk, magyarán a fokozott erőkifejtéstől lihegünk, amivel azonban sokkal több nyálcseppet is juttatunk a levegőbe, ami potenciálisan tartalmazhatja az új koronavírust még akkor is, ha nincsenek betegségtüneteink. Ez az egyik legnagyobb nehézség, amelyet a sportesemények szervezőinek meg kell oldania, hiszen addig sem az olimpiát, sem egy mezei focimeccset nem lehet biztonságosan megrendezni, amíg a sportolók egymástól akár pár centire lihegnek. Az Egyesült Királyságban például éppen emiatt azon gondolkodnak, hogy be kellene vezetni az arcmaszkok használatát a Premier League-meccseken. Csakhogy a maszkok egy ilyen nagy intenzitású sportnál komolyan akadályozzák a légzést.

Annak ugyan kicsi a veszélye, hogy mérsékelt testmozgás közben légzési nehézséget okozzon a védőeszköz, de az olyan sportok esetében, mint például a foci, a sportolók 40-100 liter levegőt is belélegeznek percenként. Ne feledjük azonban, hogy amikor kilélegzünk, szén-dioxid távozik a szervezetünkből, amit viszont a maszk felfoghat. A játékosok emiatt nem oxigéndús levegőt vesznek magukhoz, hanem szén-dioxidban gazdagot, ami viszont oxigénhiányhoz vezethet.

Utánajártak és tesztelték

Lindsay Bottoms, a hertfordshire-i egyetem testmozgás- és egészségélettani tanszékének docense úgy döntött, egy futópadon végzett tesztsorozattal utánajár, valóban jelentősen gátolja-e légzésünket a maszk viselése edzés közben. A kísérletet egy vívófelszereléseket gyártó cég közreműködésével végezték, így az alanyok teljes vívófelszerelésben és vívóálarcban voltak, ami alatt egyszer viseltek sebészi arcmaszkot, máskor pedig nem. A kísérlet résztvevőire egy olyan készüléket is felszereltek, amely mérte a be- és kilégzett levegő összetevőinek koncentrációját, amíg edzettek.

Kómához, halálhoz vezethet

A levegő oxigéntartalma tengerszinten körülbelül 21 százalék. Amikor a tesztalanyok vívófelszerelésben futottak a padon, de arcmaszk nélkül, Bottoms 19,5 százalékos oxigénkoncentrációt mért, ami megfelel annak, mintha a tengerszint felett 600 méterrel lennénk. Amikor azonban a vívómaszk alá arcmaszkot is vettek, a készülék adatai szerint az oxigén koncentrációja már csak 17 százalék volt, ami már 1500 méteres tengerszint feletti magasságnak felel meg. Ha akár a testmozgás fokozódása, akár a maszk a levegő szabad áramlását akadályozó képessége miatt az oxigénszint 17 százalék alá csökken, már a magassági betegség (hegyi betegség) tünetei jelentkezhetnek az érintetteknél. Ez kezdetben fejfájással, szédüléssel jár, amit aztán légszomj, rosszullét kísérhet. A tünetek súlyossága nemcsak az oxigénhiány (hypoxia) mértékétől, hanem attól is függ, hogy a beteg azonnal vagy fokozatosan, előkészítve került-e az adott oxigénhiányos környezetbe. Legrosszabb esetben az oxigénhiányos állapot eszméletvesztéshez és akár kómához is vezethet, de esetenként tüdő- vagy agyödéma is kialakulhat. Ezek azonnali szakszerű, intenzív kezelést igényelnek, különben igen rövid idő alatt halálhoz vezetnek.

Bottoms szerint sürgősen további kutatások kellenek, hogy megbizonyosodjunk arról, a maszk viselése edzés közben milyen veszélyeket rejthet magában. Főképp azok esetében, akiknek már van valamilyen alapbetegsége.

A fővárosi játszótereken már nem kötelező a maszk - további részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció