Életmentő információk síelni készülőknek

Szerencsére a téli sportolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az első havas napok beköszöntével egyre többen keresik fel a szomszédos országok síterepeit. Vajon milyen veszélyek leselkednek ránk? És vajon tudjuk-e kezelni őket?

A síelés és a hódeszka

Ha nagyon szépen szeretnénk fogalmazni, akkor azt kell mondanunk, hogy a magyar lakosság síelési kultúrája bizony többnyire alacsony, legalábbis mindenképp alacsonyabb, mint azt a nyugat-európai országokban elvárnák. A síelés és a snowboardozás legnagyobb veszélye természetesen az esés, de az ezt követő, csúnya szakmai zsargonnal élve helyszínbiztosítás ismerete is igen fontos lenne, nem beszélve a megfelelő segélynyújtásról. Az esés következtében leggyakrabban ficamok, rándulások, törések, repedések és zúzódások következnek be, ezek közül is nem ritka és veszélyes a koponyasérülés.

Sajnos a törések jelentős része elmozdulással jár, így nem elegendő a gipszelés, hanem műtét is szükséges. A baleset után a legfontosabb a helyszínbiztosítás, illetve a segélyhívás. A nemzetközi szabályoknak megfelelően sípályákon a keresztbe tett síbot jelzi azt, hogy baj történt továbbá, hogy segítségre van szükség. Természetesen a segélyhívást ez nem váltja ki. Fontos, hogy a síbotokat a sérülttől kellő távolságba helyezzük el, hogy azok további sérülést már ne okozhassanak, de ugyanakkor a figyelemfelkeltő jellegük meg legyen. A beteg állapotfelmérése után hívjunk segítséget, a 112-es nemzetközi segélyhívó sok országban kiválóan működik, de az alábbi táblázat is segíthet.

A segélyhívást követően kezdjük meg a sérült ellátását. A síbaleseteknél vérzés igen ritkán fordul elő, az is elsősorban felületes. Vizsgáljuk meg a csontokat, ha törésre utaló jel van, ne mozgassuk a beteget. Különösen legyünk körültekintőek, ha felmerül a gerincsérülés gyanúja, ez a legtöbb esetben feltételezhető. Kövessük nyomon a beteg tudatállapotát, amely részben a koponyasérülésre utalhat, részben jelezheti az esetleges állapotrosszabbodást. Soha ne feledkezzünk meg a kihűlés elleni védelemről, amelyre legjobban az izolációs fólia használható.

A balesetek többsége a síelés első napján következik be

A hazai csúszósport szerelemesek többsége évente csak egy-két alkalommal, akkor is csupán néhány napot tölt sípályán. A baleseti statisztikák szerint a síbalesetek egynegyede a síelés első napján következik be, ez különösen jól megfigyelhető pl. Ausztriában a turnusváltási időszakokban. Szintén az osztrák statisztikák mondják azt, hogy a síelés harmadik napja szintén az átlagosnál több balesetet eredményez, hisz a sportolók ekkor bátorodnak fel.

A legveszélyeztetettebb a 17 és 27 év közötti korosztály, legalábbis az elmúlt években ők szenvedték a legtöbb balesetet. A hazai társadalombiztosítással rendelkezők ingyenes válthatják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a sürgősségi ellátások terén finanszírozza a kezelés költségeit. Nem árt azonban tudni, hogy bizonyos többlet kiadásokra nem nyújt fedezetet, így a hegyi mentésre és a helikopteres mentésre. Ugyan csak nem terjed ki a költségtérítés a magánkórházi ellátásokra, így nem árt tájékozódnunk, hogy a mentő hova szállít minket.

A síelés, snowboardozás balesetvédelmi szabályai:

 • Sportolás előtt mindig melegítsen be!
 • Tájékozódjon a pálya nehézségi fokáról!
 • Használjon fejvédő sisakot!
 • Használjon gerincvédőt!
 • Legyen önnél izolációs fólia!

Van ahol már kötelező a sisak

Több nyugat-európai ország, sípálya üzemeltető fontolgatja, hogy kötelezővé teszik a gyermekek számára a bukósisak használatát. A hozzánk legközelebb eső Alsó-Ausztria sípályáin 2009. február 1-je óta kötelező a 15 éven aluliak számára a bukósisak viselése. A sisakkampányok a felnőtteket is megcélozzák, különösen mióta ismert személyiségeket is ért baleset sípályán. A sisakot viselő türingiai miniszterelnök életét valószínűleg ez mentette meg, Natasha Richardson - Liam Neeson felesége – viszont nem viselt sisakot, ő meghalt.

Szánkózás

A szánkóbalesetek többsége gyermekkorban következik be, de sajnos sok esetben a szülői felelőtlenség mindig felmerül. Míg a kerékpározás során szerencsére egyre elterjedtebb a védősisak használata, addig a többi gyereksportnál (gördeszka, görkorcsolya, korcsolya), így a szánkózásnál ez nem mondható el. A fejvédő sisak elengedhetetlen kelléke a felelősségteljes szánkózásnak, és sok esetben a gerincvédő is megfontolandó. Az egyes sportokhoz, más és más féle sisakra van szükség, így a normál kerékpáros bukósisak itt nem használható. A téli sportokhoz (síelés, hódeszkázás, szánkózás) a szinte egész fejet védő, közel gömb alakú sisakok ajánlottak, amelyekből csak az arc marad szabadon, célszerű az állvédelmét is biztosító sisakokat előnyben részesíteni. Ha megtörtént a baj ne feledjük, hogy a gyerekek is szenvedhetnek súlyos sérüléseket, ismét a gerinc-, és koponyasérülést emelnénk ki, amelyek leggyakoribb súlyos sérülések közé tartoznak.

Szükséges felszerelés a téli sportokhoz

A téli sportok szerelmesei ne feledjék el átolvasni az alábbi listát indulás előtt:

 • bukósisak;
 • gerincvédő;
 • napszemüveg, síszemüveg;
 • izolációs fólia;
 • napégés elleni krém;
 • napégés kezelésére krém;
 • fertőtlenítő szer;
 • gyorskötöző (mull-lap és pólya).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő