Egyre súlyosabbak a természeti katasztrófák

Megduplázódott az elmúlt évtizedben az egymilliárd dollárnál (298,8 milliárd forintnál) nagyobb kárt okozó természeti katasztrófák száma az Egyesült Államokban.

A 2010-es években 119 olyan esemény volt az országban, amely egymilliárd dollárnál nagyobb károkat okozott. Ezek együttesen több mint 800 milliárd dolláros anyagi veszteséget eredményeztek - derült ki az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) legfrissebb jelentéséből.

vihar, hurrikán, tornádó, klímaváltozás, globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, természeti katasztrófa,
vihar, hurrikán, tornádó, klímaváltozás, globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, természeti katasztrófa,

Életek vesztek oda

2019-ben 14 ilyen pusztító esemény sújtotta az Egyesült Államokat. Erdőtűz, két trópusi ciklon, három folyóáradás és nyolc súlyos vihar is tombolt tavaly. A természeti csapások együttesen nagyjából 45 milliárd dollárnyi kárt okoztak. A katasztrófák miatt legalább 44 ember vesztette életét.

A klímaváltozás egyik komoly veszélyéről itt olvashat bővebben!

A globális felmelegedés okozta aszályok, viharok, árvizek és tűzvészek azonban nemcsak Amerikában, hanem világszerte is egyre több embert fenyegetnek. Nem véletlenül lett a "klímavészhelyzet" az év szava az Oxford szótár szerkesztői szerint 2019-ben.

Ahogy már korábban is megírtuk, tavaly márciusban az eddigi legsúlyosabb vihar csapott le Mozambikra, Zimbabwére és Malawira. Az Idai ciklon heves esőzést, súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a három afrikai országban. Az ítéletidőben több mint 1300 ember vesztette életét és több százezren kényszerültek lakhelyük elhagyására. Malária- és kolerajárvány is felütötte fejét.

A Hagibisz névre keresztelt tájfun pedig - amely több mint 6 évtizede a leghevesebbnek bizonyult - októberben csapott le Japánra. Heves esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérték, amelyek mintegy 100 ember halálát követelték. Összesen 4,5 millió embert evakuáltak, az anyagi károkat pedig több milliárd dollárra becsülik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés