Egyre rosszabb a levegő minősége

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint ismét többfelé romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen, Budapesten, Dunaújvárosban, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Tökölön és Vácon pedig kifogásolt a levegő minősége. A meteorológia előrejelzések alapján a napokban nem várható jelentős javulás.

rossz levegő, légszennyezés, légszennyezettség, légszennyezettségi határérték, panaszok, légúti tünetek
rossz levegő, légszennyezés, légszennyezettség, légszennyezettségi határérték, panaszok, légúti tünetek

Tüneteket is okozhat a rossz levegő

Az érintett települések lakóinak azt tanácsolják, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban. Különösen igaz ez a gyerekekre, az idősekre, a várandósokra és a krónikus betegségben szenvedőkre. A rossz levegő miatt az érzékenyebbeknél enyhe légzőszervi tünetek - például köhögés és légúti irritáció - jelentkezhetnek, meglévő tüneteik pedig súlyosbodhatnak.

A légszennyezettséghez nagy mértékben hozzájárul a helytelen lakossági tüzelés. Ez a gyakorlat károsítja a környezetet és veszélyezteti az emberek egészségét. "A helytelen lakossági tüzelés mellőzésével azonban sokat tehetünk a környezetünkben élők egészségének megóvásáért" - emelte ki az NNK.

Ezekkel tilos fűteni

A rossz levegő hatással van az agyra - olvassa el a részleteket!

Ahogy már korábban is megírtuk, nem szabad háztartási hulladékkal, valamint lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni. Ezek ugyanis - amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki - fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, így pedig visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki háztartási hulladékkal fűt, akkor már 2 hét alatt annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg ráadásul a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció