Egészségügyi vészhelyzet lehet a bozóttűzből

Sydneyben és térségében súlyos légszennyezettség alakult ki a hetek óta tartó bozóttüzek miatt. Ezért az orvosokból és más egészségügyi dolgozókból álló szervezetek közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését követelik az ausztrál kormánytól.

Az egészségügyi szervezetek közös közleményükben leszögezik, hogy a kormánynak kötelessége oltalmaznia az általuk képviselt embereket. Ezért a szövetségi és a új-dél-walesi kormányt is arra kérik, hogy orvosolják a súlyos légszennyezettség miatt kialakult közegészségügyi helyzetet, és tegyenek intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

tűz, bozóttűz, erdőtűz, egészségügyi kockázat, közegészségügyi vészhelyzet, légszennyezettség
tűz, bozóttűz, erdőtűz, egészségügyi kockázat, közegészségügyi vészhelyzet, légszennyezettség

Füst lepte el a városokat

Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit hetek óta sűrű füst lepi el a térségben tomboló bozóttüzek tucatjai miatt. A múlt héten a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek, a hatóságok pedig arra kérték a helyi lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat.

Az erdőtüzek egészségügyi kockázatairól itt olvashat bővebben!

Ausztrália keleti részén október óta 2,7 millió hektárnyi bozót vált a lángok martalékává. Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, miközben a meteorológiai szolgálat szerint a hőhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén. A Gospers-hegyen és a környékén tomboló tűzben több mint 370 ezer hektáros területet pusztítottak el a lángok, valamint több tucat épület semmisült meg.

Összességében július vége óta hétezernél több tűzgócot regisztráltak, 6 ember meghalt, és legalább 30-an megsérültek. Több mint 700 lakóház és 1500 közigazgatási vagy gazdasági épület vagy létesítmény égett le.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció