Egészségügyi vészhelyzet lehet a bozóttűzből

Sydneyben és térségében súlyos légszennyezettség alakult ki a hetek óta tartó bozóttüzek miatt. Ezért az orvosokból és más egészségügyi dolgozókból álló szervezetek közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését követelik az ausztrál kormánytól.

Az egészségügyi szervezetek közös közleményükben leszögezik, hogy a kormánynak kötelessége oltalmaznia az általuk képviselt embereket. Ezért a szövetségi és a új-dél-walesi kormányt is arra kérik, hogy orvosolják a súlyos légszennyezettség miatt kialakult közegészségügyi helyzetet, és tegyenek intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

tűz, bozóttűz, erdőtűz, egészségügyi kockázat, közegészségügyi vészhelyzet, légszennyezettség
Egészségügyi vészhelyzet lehet a bozóttűzből. Fotó: iStock

Füst lepte el a városokat

Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit hetek óta sűrű füst lepi el a térségben tomboló bozóttüzek tucatjai miatt. A múlt héten a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek, a hatóságok pedig arra kérték a helyi lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat.

Az erdőtüzek egészségügyi kockázatairól itt olvashat bővebben!

Ausztrália keleti részén október óta 2,7 millió hektárnyi bozót vált a lángok martalékává. Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, miközben a meteorológiai szolgálat szerint a hőhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén. A Gospers-hegyen és a környékén tomboló tűzben több mint 370 ezer hektáros területet pusztítottak el a lángok, valamint több tucat épület semmisült meg.

Összességében július vége óta hétezernél több tűzgócot regisztráltak, 6 ember meghalt, és legalább 30-an megsérültek. Több mint 700 lakóház és 1500 közigazgatási vagy gazdasági épület vagy létesítmény égett le.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra