Minket is érinthet a kevés hó okozta energiahiány

Az olasz Alpokban tapasztalható súlyos hóhiány a nyár folyamán a víztározók készleteit és a Pó folyó vízszintjét is veszélyezteti – közölték a Nemzetközi Környezetfigyelő Központ (CIMA) szakértői. Arra is figyelmeztetnek, hogy mindez az áramtermelésre is hatással lesz, ráadásul Svájcban és Franciaországban is vízhiány lehet, ami csak fokozza az energiaválság hatásait.

Az olasz Alpok hó-vízegyenérték hiánya március 16-án mínusz 67 százalék volt – derült ki a CIMA adataiból, ami azt jelenti, hogy a hiányzó hó – a korábbi évekhez képest – alacsonyabb rendelkezésre álló vízmennyiséget eredményez a következő hónapokban. A hó-vízegyenérték a hótakaró vastagságától és a hó sűrűségétől függ – írja a Portfolió. Bár a következő hetekben még előfordulhat további havas csapadék, nem valószínű, hogy ez érdemben támogatná a hótakaró szintjét, mivel a hóolvadás felgyorsulna a szezon hátralévő részében.

energiaválság, energiahiány, hó, csapadék, eső, szárazság
Egész Európára hatással lehet az egyre csökkenő hómennyiség. Fotó: Getty Images

Az áramellátás is veszélybe került

Az adatok alapján a sokéves átlagnál lényegesen kevesebb hó van az Alpokban, ami a szakemberek szerint a harmadik negyedévben – az év legmelegebb időszakában – kétféle módon is növelheti az áramellátás kockázatát. Az alacsonyabb vízerőművi termelést más termelési forrásokkal kellene kompenzálni, míg a Pó alacsony vízszintje veszélyeztetheti a folyó medencéje mentén található kombinált ciklusú gázturbinás erőművek hűtőrendszereit, ami a tavalyi évhez hasonlóan nem tervezett leállásokhoz vezethet. 2022 júniusában és júliusában közel 5 gigawattnyi kapacitás esett ki a Pó-völgyi régióban a vízhiány miatt, idén pedig még rosszabb lehet a helyzet.

Az Alpok másik oldalán, Franciaországban és Svájcban az atomerőművek termelését fogta vissza tavaly a vízhiány, mivel megoldhatatlan volt a reaktorok hűtése. A hóhiány pedig idén ott is súlyosabb. A Handelsblatt üzleti napilap szerint a Franciaországban tapasztalható súlyos téli aszály aggodalomra ad okot, mert az ország energiatermelése egész évben visszaeshet, ami súlyosbítja az egész Európában amúgy is feszült energiaellátási helyzetet. Mint írják, a január vége óta több mint 32 napig tartó szárazság a mostani telet a legszárazabb időszakká tette az országban a teljes körű feljegyzések 1959-es kezdete óta, ami komoly aggodalmakat kelt a mezőgazdaságra, az energiára és az ökoszisztémákra gyakorolt következményekkel kapcsolatban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra